Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Degig” klassiker

ÖRNSKÖLDSVIK. Pepparkakstävlingen på Parkskolan har alla nödvändiga ingredienser för att kunna bli en klassiker.
– ”Bakverken” blir bara bättre och bättre, liksom uppfinningsrikedomen, sa rektorn Tommy Sedin när vinnarna skulle koras.

Annons

I år var det fjärde, eller femte, gången som ett antal förväntansfulla elever ställde ut sina bakverk för bedömning i gymnasieskolans cafeteria. Dessutom knivskarp konkurrens, där både finesser, ovanligheter och mer traditionella husväggar radas upp i rätt nyligt gräddad pepparkaksdeg.
Det har inte varit något lätt jobb att hitta vinnare i tre klasser. Bidragen blir bara klurigare och klurigare med åren, sa Tommy Sedin när han presenterade de tre vinnarna.
Och visst var det en hel del klurigheter som visades upp.
Som vinnarna i klassen originellast ett pepparkakshus med utedass och en istomte av 20 liter vatten som frambringades av kylslingorna från en gammal frys. Att det dessutom var elever från energilinjerna som lyckats med den skapelsen var sannolikt ingen slump.

INTE BARA FÖR AMATÖRER
Ett riktigt gammaldags pepparkakshus i form av en kyrka, gav elever från hotell- och restaurang första priset i den klassiska kategorin. Men så har de väl säkert fått prova på bakning på skolschemat också.
Högst och även en vinnare i den klassen var New World Trade Center, helt klart en riktig höjdare.
Bland många andra objekt syntes en dagsaktuell hoppbacke och en apa, som bara den bestod av sex kilo deg.
Efter cirka tio timmars jobb kom tjejerna i NV2B ett par minuter för sent med sitt bidrag, vilket gjorde att de inte hann bedömas. Men de såg inte ut att vara så värst ledsna för det.
Visst har det tagit mycket tid, men det har varit kul också, sa en av tjejerna.
Deras bidrag, döpt till Moulin rouge, hade säkert annars gett juryn ännu mer bekymmer att hinna vinnare.

TORBJÖRN BERLIN

Mer läsning

Annons