Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om ridklubben

HUSUM.Kommunfullmäktige beslöt med stor majoritet att bevilja 200 000 kronor i tilläggsanslag till kultur- och fritidsnämnden i går med uppdrag att bevilja ett tilläggsanslag till ryttarklubben.
Dan Olsson (c) föreslog att ärendet skulle skickas tillbaka till kultur- och fritidsnämnden utan att några pengar beviljades.

Annons

Det enda Dan Olsson var beredd att tillmötesgå var att lösa kultur- och fritidsnämnden från det gamla avtal som innebar att Örnsköldsviksortens Ryttarklubb fick tio års driftsbidrag som engångssumma när den nya ridanläggningen byggdes. Ett avtal som innebär att ryttarklubben enligt beslutet skulle klara sig på egna ben i minst tio år framåt.
Nu har det visat sig att det var alldeles för optimistiska beräkningar. Ryttarklubben har begärt 500 000 kronor per år i bidrag och beskriver sitt ekonomiska läge som mycket prekärt i en ansökan till kommunen.

FP INSTÄMDE
Elvy Söderström (s) var beredd att tillstyrka 200 000 kronor redan för innevarande år och föreslog avslag på kommunstyrelsens förslag om att detta skulle förenas med villkor om ett upplevelsepaket för blivande studenter.
Gunnar Melin (fp) instämde i detta. Han hade gjort upp med Elvy Söderström om att stryka upplevelsepaketet och var mycket nöjd med beslutet med tanke på den viktiga roll ridskolan spelar för ett stort antal flickor.
Benny Melin (v) gick ett steg längre och föreslog att ryttarklubben skulle få 400 000 kronor för innevarande år. Han gjorde jämförelser med ishockeyn och påstod att tjejsporterna får betydligt mindre pengar än pojkarnas sporter.
Åke Sundqvist (m) föreslog också 200 000 kronor men betonade att det här är något som normalt ska handläggas av kultur- och fritidsnämnden.
Göran Sydhage (kd) konstaterade att det här innebär dubbla bidrag till ryttarklubben eftersom anslag för tio år redan betalats ut.
Har andra föreningar samma möjligheter? frågade han och gick på centerns linje.

SVÅRTOLKAT
Lars Olsson (c) tyckte att förslaget var svårtolkat. Här talas om att tillföra pengar till kultur- och fritidsnämnden. Var tas dessa pengar? Det finns inte längre några anslag för oförutsedda utgifter.
Elvy Söderström svarade att optimismen var för stor när ridskolan byggdes och att det nu är dags att korrigera de beslut som togs då. Pengarna kommer att belasta kommunens bokslut som således blir 200 000 kronor sämre än om inget anslag beviljas.
Dan Olsson var fortsatt irriterad och frågade om alla föreningar som får problem kan vända sig till kommunfullmäktige. Astrid Eriksson (m) undrade hur mycket ett beslut är värt när det kan ändras så lätt.
Åke Sundqvist (m) efterlyste samverkan med Solänget för att hålla kostnaderna nere framför allt när det gäller maskininköpen. Ryttarklubben har bland annat skrivit att den har stort behov av att byta traktor.
Så småningom klubbades anslaget igenom. Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för ett högre anslag på 400 000 kronor.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons