Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De spelar fotboll för att värna om vänskap och mångfald: "Det blir ett kulturutbyte, en vänskapens dag"

Lördagen blev en dag i vänskapens tecken när fotbollscupen Copa Amistad hölls. 12 lag kämpade i vänskapscupen för att genomföra en dag för integration och mångfald i Örnsköldsvik.

Annons

Regnet öste ner under lördagen, men trots det, fylldes Hägglunds IP i Örnsköldsvik av värme när det var dags för årets fotbollscup Copa Amistad.

Det är dock inte vilken fotbollscup som helst, Copa Amistad är en vänskapscup i fotboll som är tänkt att värna om integration, mångfald och vänskap.

Copa Amistad, eller vänskapscupen som den också kallas, är en fotbollscup där syftet är att värna om intregration, mångfald och vänskap.

– Det sägs att genom fotboll och kultur kan människor enas. Det blir ett kulturutbyte, en vänskapens dag, säger Hector Lopez Ortega, ordförande i Örnsköldsviks solidariska internationella kulturförening, som är en av arrangörerna.

– Största poängen med arrangemanget är att få bort fördomarna från alla folkslag. Det går att fixa genom den här typen av arrangemang.

El Salvadors ambassadör Anita Escher Echeverria var på plats tillsammans med en av arrangörerna, Hector Lopez Ortega från Örnsköldsviks solidariska internationella kulturförening.

I de tolv lagen som deltar under cupen går det att hitta en stor variation av kulturer.

– Det är folk från Chile, svenskar, nysvenskar, asylsökande, araber, syrier och eritreaner. Det finns någon från världens alla håll här.

Ashraf Kasem spelar för Mellansels IF:s lag för asylsökande

Ashraf Kasem är en av cupens deltagare och spelar för Mellansels IF:s lag för asylsökande.

– Det här är jättebra, man får lära känna alla kulturer. Det är roligt att alla samsas och man får träffa kompisar och ha roligt.

Mellansels IF:s lag för asylsökande bestod av en stark trupp.

Arbetet med integration i kommunen har satt sina spår. En som är imponerad är El Salvadors ambassadör Anita Escher Echeverria som var på plats under dagen.

– Integrationsprojekten är bra här i Örnsköldsvik. Den här typen av event behövs, man får en positiv energi av att göra något tillsammans.

– Grejen är att föra samman folk och göra något positivt. Jag vill tacka Örnsköldsvik för att det här görs.

12 lag med flertalet etniska urpsrung deltog under Copa Amistad.

Cupen avslutas med prisutdelning, där bland annat en vandringspokal delas ut, och en härlig kulturfest hålls till sena kvällen där det bjuds på musik, dans och mat.

Mer läsning