Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataexpert misstänks för nya begrägerier

ÖRNSKÖLDSVIK. Hela hans liv kretsar kring datorn. Och i december dömdes 26-åringen till 3 000 kronor i böter för data-bedrägeri.
Nu misstänks den unge mannen för att på nytt gjort sig skyldig till samma typ av brott. Via en ”hacker” i USA ska han ha kommit över kreditkortsnummer som han utnyttjat genom att beställa varor för stora belopp.

Annons

Än vet vi inte riktigt hur stora summor det handlar om, säger kammaråklagare Christina Brolin i Sundsvall.

AVSLÖJAR BRISTER
Klart är att två av de drabbade kreditkortsägarnas konton länsats på tillsammans 72 000 kronor. Men ytterligare fyra personers banker har ställt eller kommer att ställa krav om ersättning eftersom kortets ägare inte drabbas när ansvaret för deras pengar ligger på respektive bank.
Den 26-årige Örnsköldsviksbon är duktig på data. När han i december 2000 stod inför rätta berättade han hur han upplyst flera företag om deras säkerhetsbrister.
Bland annat världens största bokhandel på Internet som finns i USA. Detta ledde till att bristerna åtgärdades och mannen fick ett tack för besväret.

VANLIGT BEDRÄGERI
För polisen har 26-åringen berättat hur han via en hacker i USA kommit över kreditkortsnummer vars ägare haft mycket pengar på sitt konto. Men han var inte ensam om att vara intresserad. 200-300 personer var ute i samma ärende.
Med hjälp av kreditkortnumret har han sedan skickat efter en rad varor, vilket varit möjligt så länge pengar funnits på kreditkontot. En parabol, mobiltelefon, dvd-spelare och komunikationsutrustning ska 26-åringen ha beställt och också fått. Varorna har skickats till hans adress men i olika namn som han själv hittat på.
Den här typen av bedrägerier är inte ovanliga. Tvärt om. Och detta visar att man måste vara försiktig med handhavandet av sina slippar, säger Christina Brolin.

HAR ERKÄNT
Men det räcker dock inte med ett kontokortsnummer. Det behövs ytterligare en uppgift för att kunna utnyttja detta.
Men det känns onödigt att avslöja detta eftersom det kan väcka den björn som sover.
Vad det handlar om är att knäcka den personliga koden. Men för dem som är hemma i den här branschen lär det inte vara speciellt svårt. Möjligen tidskrävande.
26-åringen har erkänt åtminstone en del av det han misstänks för. Men utredningen är långt ifrån klar.
Och förmodligen kan det dröja fram till hösten innan det blir aktuellt med åtal, säger Christina Brolin.

KONTROLLERA SÄKERHETEN
Förra gången han åtalades hade 26-åringen fått ett flertal kreditkortsnummer från en rikskänd dataskojare i Göteborg.
Denne delade med sig av mängder av kortnummer som personal på restauranger och hotellreceptioner kommit över när kunder betala de med kreditkort.
26-åringen beställde då bland annat en processor från ett företag, cd-rom från ett annat och även en mobiltelefon.
Vid rättegången uppgav 26-åringen att han egentligen inte var intresserad av varorna utan bara ville kontrollera de olika företagens säkerhet.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons