Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill M ha policy om alkolås

/

Moderaterna önskar krav på alkolås i kommunens policy vid trafikupphandling. Dessutom undrar de vad som hänt med alla projekt som startats i kommunal regi.

Annons

– Vi har olika policy i kommunen vid upphandling, men det finns ingen policy med krav på alkolås. Det tycker vi är anmärkningsvärt när man kör barn, äldre och varor, säger Lars Näslund, ledamot för moderaterna i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

– Vi vill sätta höga krav för att säkerställa säkerheten, det gör inte kommunen, tyvärr.

Med interpellationen till kommunstyrelsen vill partiet få i gång en debatt kring frågan. Vad de har fått fram finns det inget fordon i kommunal regi med alkolås i dag.

– Vi har ganska många fordon, cirka 400 bilar. Det är viktigt att man kör säkert.

Är det inte ett krav vid upphandling av skolskjutsar?

– Det har varit uttalat men inte ett krav.

Är det inte en kostnadsfråga?

– Vad är alternativet? Händer det en olycka blir det ännu dyrare. Man kräver bälten och utrustar med extraljus, men inte alkolås. Vi vill att det ska vara så säkert som möjligt, säger Lars Näslund.

Moderaterna ställer också frågor till kommunstyrelsen om projekt som startats i kommunal regi.

– Vid nästan var och vartannat nämndmöte och sammanträde dyker det upp personer som berättar att de är anställda i det här och det här projektet, som ska pågå i 1, 2 eller 3 år. Sedan har det gått över tiden och de är anställda i kommunen, säger Lars Näslund.

Partiet vill veta hur många projekt som har startats under mandatperioden, hur många som har slutredovisats, hur många som i nuläget pågår och hur många som är anställda i projektform.

– På fem år har 50 till 80 personer anställts i kommunen via projekt, det är en enorm utveckling. Det är ohållbart när vi ska minska kostnaderna, säger Lars Näslund och fortsätter:

– Det hänger ihop med Modo Hockey-museet också. När jag ville att vi skulle ha ett projektkonto till det fick jag till svar att det har vi inte. Vart tas pengarna till alla projekt ifrån? Det borde finnas en påse med projektpengar och när projektet är slut ska man bestämma om det upphör eller blir en verksamhet.

– Projekten ska var till medborgarnytta och inte enskild nytta, det är inte våra pengar. Det kan bli en intressant diskussion.

Vad hoppas du på?

– Jag hoppas man tänker efter före innan man startar projekt. Att de ska leda till något, vara ett värde för medborgarna. Visst, många har det målet, men vi vet inte att det blev så, vi får aldrig en slutredovisning, säger Lars Näslund.

Mer läsning

Annons