Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får barnen oftare polskt kött

/

När kommunen upphandlar kött kommer bara en fjärdedel från Sverige. Polen och Irland är största leverantörerna.

Annons

För två veckor sedan kunde allehanda.se avslöja hur chefen för Husums vård- och omsorgsboende ville spara pengar genom att dra ned på maten till brukarna. Detta väckte ett ramaskri.

Chefen hamnade i blåsväder. Omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S) tog kraftigt avstånd från arbetsmetoderna.

– Våra insatser att spara pengar ska inte gå ut över våra brukare på det här sättet som beskrivs. Speciellt i den här åldern, som många befinner sig i är det viktigt att få i sig rätt kost för att kunna hålla vikten, sa Strömberg.

Det finns nämligen andra sätt att spara. Saken är den att det hela tiden sparas på brukarnas mat, i varje fall när det gäller kvalitet – som får stå tillbaka mot pris.

Och det är inget som Anna-Belle Strömberg direkt kan råda över. Så ser det mer eller mindre ut i hela landet.

Det handlar om upphandlingsreglerna, lagen om offentlig upphandling, som omgärdar kommunens köp av livsmedel. På kanslisvenska heter det att "tillvarata det offentligas medel på bästa möjliga sätt".

Kort gott, det är lägsta pris på mat som gäller.

– Livsmedelsupphandlingar är oerhört omfattande och blir ofta överklagade av företagen som konkurrerar om uppdragen. Drygt varannan upphandling blir överklagad, säger Marie Mattson, kommunens kostchef.

Dessutom är det svårt att reda på var maten ursprungligen kommer ifrån.

– Upphandlingsreglerna är sådana att vi inte får ställa krav på att maten ska komma från ett visst land. Även om vi exempelvis skulle vilja ha enbart svenskt kött så är det inte möjligt, säger Mattson.

Det finns skäl till att många människor, familjer och hushåll väljer att ställa högre krav på framför allt sitt kött. Det kan handla om djurhållningen, etiska överväganden, eller miljömässiga argument.

Det finns inga garantier för att svenskt kött per automatik skulle vara bättre än kött från andra länder. Men i Sverige är exempelvis antibiotikaanvändningen i köttproduktionen bland den lägsta i världen.

Tja, sällan är det Sverige i varje fall. Enligt kostavdelningens egen redovisning har enbart 27 procent av det kött som kommunen köper svenskt ursprung. Däremot kommer 35 procent av köttet från Polen eller Irland.

Men var de övriga 38 procenten kött, som Örnsköldsviks kommun köper in, kommer ifrån kan kostchefen inte redovisa närmare för än att det rör sig om länder inom unionen.

– Ursprungsmärkning går endast att få på helt kött och då om det är svenskt eller inte. Övriga urval är inte möjliga för oss att göra. Anledningen till att det är svårare med köttprodukter/fågelprodukter är att exempelvis en köttbulle kan innehålla fläskkött från Malmö och nöt från Polen, säger Mattsson.

Under de senaste tolv månaderna handlade Örnsköldsviks kommun kött för drygt 6,9 miljoner kronor. För summan fick kommunen olika så kallade köttprodukter (allt ifrån korv till biffar) för närmare 4,4 miljoner och oberett kött för cirka 2,5 miljoner.

Beträffande fisk och fågel så är redovisningen ännu mer knapphändig, för att inte säga obefintlig. Under de senaste tolv månaderna har kommunen i varje fall köpt fisk för drygt 3 miljoner kronor och fågel för drygt 1,6 miljoner kronor.

Varifrån fågel- och fiskprodukterna kommer som används i Örnsköldsviks kommunala kan kostchefen över huvud taget inte redogöra för.

– Det är endast helt kött som vi kan ta fram nedbruten statistik på i dagsläget, säger Marie Mattsson.

Vad tycker du om det här? Vi vill gärna veta din åsikt, skriv en insändare eller debattartikel. Det går såklart bra att använda kommentarsfältet också eller mejla dina tankar till ordet.fritt@allehanda.se

Mer läsning

Annons