Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får 22 lärare 5 000 i löneökning

/
  • Åsa Elfving och Lärarnas riksförbund är positiva till den ekonomiska satsningen på lärarna – men kritiska till hur utnämningsprocessen gått till i Örnsköldsvik

Tjugotvå lärare i Örnsköldsvik får en rejäl löneförhöjning – 5 000 kronor i månaden.

De 22 valdes ut bland 176 sökande till tjänsterna som förstelärare.

Annons

Regeringen gör en satsning på att utveckla lärarrollen och satsar stora pengar på förstelärare – särskilt skickliga lärare helt enkelt.

Örnsköldsvik sökte och fick maximal tilldelning, 935 000 kronor, vilket räcker till en löneökning på 5 000 i månaden för 22 heltidsjobbande lärare.

76 Örnsköldsvikslärare i grundskolan, gymnasiet och vuxenskolan sökte utnämningen till förstelärare – och löneförhöjningen.

Lista: Här är alla namnen

I fredags utsågs 13 grundskolelärare och under måndagen 7 gymnasielärare och 2 lärare på vuxenskolan.

Tjänsten som förstelärare gäller i ett första skede fram till årsskiftet 2014/2015 och kan sedan förlängas till halvårsskiftet 2017.

Exakt vad en tjänst som förstelärare innebär, vilka krav som ställs för de fem tusenlapparna, är ännu oklart.

– Det är lite olika vad förstelärarna vill jobba med, säger grundskolechefen Anders Fager.

– En del vill coacha inom kollegiet, andra vill hjälpa kollegor som jobbar inom samma ämne, andra vill jobba speciellt med värdegrundsfrågor.

Uppenbarligen är lärarfacken och kommunen (läs bildningsförvaltningen) inte överens om tagen.

– Vår uppfattning är att arbetsgivaren försöker få en in massa nya arbetsuppgifter och det går inte. Man kan inte jobba mer än heltid, säger Åsa Elfving, lokalt ombud i Lärarnas riksförbund.

Elfving och förbundet är över huvud taget kritiska till processen som föregått utnämningarna.

– Det är jättebra att det kommer mer pengar till lärarlöner, men arbetet med att utse förstelärare började för bara en dryg vecka sedan – och tisdag är sista dag att rapportera in.

– Det har gått alldeles för fort och det var i sista stund vi blev kallade till MBL-förhandlingar.

Lärarnas riksförbund har också tagit frågan om de 5 000 kronorna ska vara ett lönetillägg eller en ren löneförhöjning till tvisteförhandling.

– Det är bra att lärare kan göra karriär, men en karriär ska ju inte vara ett och ett halvt år.

En del detaljer diskuteras fortfarande, men i princip fick Lärarnas riksförbund igenom att förstelärarna får behålla de fem tusenlapparna även om man byter tjänst.

5 000 kronor i månaden, 60 000 om året, motsvarar en löneförhöjning på mellan 16 och 18 procent för en lärare i Lärarnas riksförbund.

Finns det risk för avundsjuka mellan kollegor, Åsa Elfving?

– Det vet vi inte än. Men det vill till att man utsett rätt personer, lärare som är respekterade av sina arbetskamrater.

Mer läsning

Annons