Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan tar farväl - efter 17 år

/

Över 17 år i opposition.
I dag avslutar Dan Olsson (C) formellt sitt uppdrag som oppositionsråd.
Under alla år har han fört dagbok. Nu är det dags att sätta punkt och inleda ett nytt helt kapitel.

Annons

På kommunsvenska lyder texten till kommunfullmäktiges punkt 21 som följer: "Entledigande och fyllnadsval, kommunalråd, ledamot och 2:e vice ordf. i kommunstyrelsen m.m., efter Dan Olsson (C)".

I klartext handlar det om ett politiskt skifte. Efter över 17 år som oppositionsråd i Örnsköldsvik så kliver Dan Olsson av uppdraget.

– Jag fortsätter som ledamot i kommunfullmäktige mandatperioden ut. Men inte efter, valet eftersom jag inte vill vara någon ryggsäck som hänger kvar, säger Dan Olsson.

Han tog över som oppositionsråd efter Anders Källström i november 1995. Det innebär att han, när han lämnar posten, suttit på den i nästan 18 år.

Under de här åren har han fört dagbok och nedtecknat Örnsköldsviks politiska liv: viktiga händelser och beslut.

– Det blev drygt 17 böcker till slut. Handskrivna. Jag har ett system där jag skriver minnesanteckningar på höger sida och på vänster sida antecknar jag saker att göra. Det kan vara samtal att ringa, möten att boka eller beslut att följa upp, säger Dan Olsson.

Även kuriosa, anmärkningsvärda ord och uttryck, finns det utrymme för. Som när den gamle moderatledaren Åke Sundqvist gav kommunalråd Elvy Söderström epitetet "Botniabanemamma".

Men oppositionsrådets dagboksanteckningar har varit betydelsefulla politiskt. Framför allt i alla turer kring Sekab och Övik Energi och de mångmiljonförluster som uppstod i den kommunala etanolsvängen.

– Det var mycket muntliga presentationer och mycket av det väsentliga finns inte protokollfört. I efterhand har jag haft möjlighet att gå tillbaka och kolla vad som egentligen blev sagt, säger Dan Olsson.

Nu är det dags att sätta punkt och inleda ett helt nytt kapitel.

– Jag har lite funderingar på vad jag ska sysselsätta mig med, men ännu håller jag de för mig själv. Men det är klart att jag nog har tänkt att man egentligen borde skriva en bok utifrån dagboksmaterialet, men frågan är om det kommer bli av. Det återstår att se och är ett stort frågetecken, säger Dan Olsson.

FAKTA - Ur Dan Olssons dagböcker

Nya ord och bevingade uttryck

Oluddigt = Oklart

Enkätseminarium= Seminarium där de lär sig fylla i enkäter

Bislag = Mellanting mellan bifall och avslag

Kiloblink = Något som går snabbt

"Kallar du mig Åsa en gång till drar jag till dig med handväskan" - Göran Våhlstedt, (V) när kommunfullmäktiges ordförande kallat honom för Åsa ett antal gånger då han fått ordet.

"Halvvägs i mitten på ingenting" - Gunnar Melin (FP), i en diskussion om skillnaderna på tjänsteutbud i bredbandsnätet mellan storstäder och landsbygd.

"Det är svårt att hålla utvecklingssamtal en gång per år, men man borde klara ett vart fjärde kvartal" - Anders Qvarnström i en fullmäktigedebatt om utvecklingssamtal.

"Det brinner i busken" - Cristina Eriksson (V), tycker att det är för lite karlar i socialnämndens verksamhet.

Miljöstrategen Anders Lindström berättar om saneringen av Köpmanholmens industriområde inför kommunfullmäktige i Brukskyrkan och råkar ta till en svordom. Då tittar han upp mot taket i kyrkan, gör en konstpaus och så säger han, "förlåt".

Mer läsning

Annons