Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga på att söka från Arvsfonden

Enligt Allmänna arvsfonden är Västernorrlands län bland de sämsta i landet på att söka medel från fonden. Därför besöker man till veckan Härnösand och bjuder in föreningslivet till en informationsträff.

Annons

Den Allmänna arvsfonden delar årligen hundratals miljoner kronor till projekt och byggnationer som på är nyskapande och riktar sig till barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Under 2012 var föreningslivet i Västernorrlands län bland de sämsta i landet på att ansöka om dessa medel. Av 477 utdelade miljoner hamnade endast 2,6 miljoner i länet.

– Det är svårt att säga exakt varför det är så, men kanske är det så att vi varit för dåliga på att synas, berättar Stefan Berg som är pressansvarig på Allmänna arvsfonden.

Berg menar att många är medvetna om att arv som inte testamenterats och där det inte finns några nära släktingar hamnar i fonden. Men färre vet nog att dessa pengar går att ta del av, de är öronmärkta för att stödja föreningslivet.

– Vi har heller ingen regional fördelning utan alla föreningar som söker, var de än hör hemma, kan få pengar från oss, förklarar Berg.

För att få till en förändring har man nyligen påbörjat en Sverigeresa som ska pågå under de närmsta tre åren. Den sjunde november besöker man Härnösand.

– Vi har bjudit in föreningslivet och även offentliga tjänstemän till den här informationsträffen för att informera om hur man kan söka medel från oss.

– Det brukar ofta vara vid ordet nyskapande som föreningarna tycker att det blir svårt men det kan handla om att man inför någon ny metod att få in barnen i en verksamhet eller att man vill bygga någon som inte redan finns på lokal nivå, exempelvis en skatepark, fortsätter Berg som själv kommer att närvara i Härnösand.

Mer läsning

Annons