Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att vinterrusta bilen

/
  • Flera har redan bytt till vinterdäck på sina bilar, eftersom det finns risk för blixthalka i vissa delar av kommunen, berättar Håkan Söderlund på Däck-Service i Örnsköldsvik.

Nu när temperaturen faller mot nollstrecket på natten finns risk för blixthalka, särskilt på morgonen. Det kan finnas skäl till att redan nu rusta bilen för vintern.

Annons

Bra vinterdäck är ett måste om man ska kunna ta sig fram säkert på isiga och snöiga vägar. Från och med tisdag är det tillåtet att köra med vinterdäck. Vid vinterväglag får man dock sula om bilen tidigare.

– Den här tiden på året är besvärlig. Det kan vara rejält halt på vägarna på morgonen, när det varit minusgrader på natten. Ofta syns inte frosten på vägbanan på den svarta asfalten, säger Stefan Westerlund, biträdande trafikpolischef i Västernorrland.

Därför är det viktigt att öka avståndet ytterligare till framförvarande bilar och anpassa hastigheten till vägunderlaget.

– Man bör också se till att ha god tid på sig, säger Stefan Westerlund, och påminner om att använda bilbältet. Med enkla medel kan mycket vara vunnet.

Det är tillåtet att köra med sommardäck fram till den första december, och vid trafikkontroller siktar nu polisen in sig på att kontrollera dem.

– Många kör ut det sista ur sina sommardäck, vilket är extra farligt vid halka och regn, säger Stefan Westerlund.

Att många går i däckbytartankar märks väl hos Däck-Service AB i Örnsköldsvik.

– Vi har redan haft flera kunder inåt landet, och till veckan blir det nog full fart, säger Håkan Söderlund. Oktober månad brukar vara hetast.

Vinterdäcken bör kontrolleras innan de sätts på. Mönsterdjupet på däck till personbilar ska vara minst tre millimeter.

– Men det är också viktigt att de inte är för gamla och att man har förvarat dem rätt – svalt och mörkt. Gummit får inte ha torkat ut, säger Håkan Söderlund, och uppskattar att rätt förvarade däck i genomsnitt håller i tre, max fyra säsonger.

Förutom fräscha vinterdäck finns andra saker att tänka på för att få en så säker och bra bilfärd som möjligt på vintervägarna. En bra isskrapa är ett måste, och att man tar bort isen ordentligt från rutorna.

– Sen är det bra att ha reflexväst i bilen. Helst två, säger Mona-Lill Landström, informatör på NTF Västernorrland, som arbetar för ökad trafiksäkerhet i länet. Om man till exempel får punktering på bilen och måste byta däck i mörkret måste man synas. Annars finns risken att man blir påkörd. Ett antal dödsolyckor har skett på detta sätt.

En extrajacka är bra att ha att värma sig med om man blir stående med bilen.

– Även värmeljus och tändstickor kan vara användbara i dessa lägen. Ett litet ljus kan värme upp kupén ganska bra, tipsar Mona-Lill Landström.

Mer läsning

Annons