Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen öborna aldrig glömmer

GRISSLAN. Det har gått några timmar sedan branden startade. En dramatisk förmiddag som Grisslanborna aldrig kommer att glömma. Då gamla sjöbodar och boningshus förvandlades till aska.
– Det är förstås en tragedi. Framför allt att två personer har kommit till allvarlig skada. För det materiella går alltid att ersätta, säger Ulf Vågberg, ordförande i fiskelägets intresseförening.

Annons

Det har brunnit förut på Grisslan. 1928 eldhärjades ett hus på Grisselön. Då
AKTSAMMA MED ELDEN
Vi har ofta pratat om vad som skulle hända om det började brinna. Alla är mycket aktsamma med elden och i varje sjöbod finns också brandsläckare. Och när räddningstjänsten var här för ett par somrar sedan och utbildade oss fick vi rådet att ta våra släckare och springa till brandplatsen om det började brinna.
Den här lördagmorgonen sprang också Grisslanborna iväg med sina pulversläckare. Men det hjälpte inte. Inom loppet av en dryg halvtimme hade elden kopplat ett grepp som ingen rådde på.
Vi trodde att vi lyckats begränsa elden till den första sjöboden. Sedan slog den bara upp igen och spred sig med vinden. Och visst är det märkligt att blåsten kom tidigt just den här morgonen. Normalt brukar sjöbrisen infinna sig först vid 11-tiden, säger Ulf Vågberg.

ETT STYCKE HISTORIA
Det var inte bara gamla byggnader som branden förstörde. Till aska förvandlades också gamla och väl bevarade minnen. Ett stycke historia. Gävlefiskarna kom till Grisslan och andra platser efter kusten för flera hundra år sedan. Och fortfarande fungerar de sjöbodar som då byggdes på olika håll.
I dag finns det 18 fastighetsägare i hamnen som så sent som förra året friköpte sina tomter. Övriga områden runt om bebyggelsen äger intresseföreningen.
Det här var heller inte första olyckan som drabbar Grisslanborna i år. I vintras tog stormen mångas bryggor och kajer. Reparationerna pågår fortfarande.
Och nu väntar ytterligare många månaders jobb för att återställa eldens härjningar.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons