Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Coating Queen” invigd

HUSUM. Den i invigningssammanhang så välbekanta bandklippningen förbyttes i en
sammanbindande knytrosett när Husumfabrikens nya PM 8-linje officiellt invigdes i lördags.

Annons

Det jättelika pappers- och massabruket i Husum har fått ännu en gigantisk byggnad och produktionsenhet till raden av tidigare, allt för att möta den stora efterfrågan på bestruket finpapper.
Men den här investeringen får vi kapacitet och teknik för att bli producent och utvecklare i världsklass av såväl obestruket som bestruket finpapper, sådant där blankt och glättigt finpapper som alla tidskrifter och broschyrer av i dag trycks på, förklarade platschefen Peter Kinell i sitt invigningstal.

ENTUSIASM OCH GLÄDJE
Den jättelika maskinhallen 270 meter lång, 70 meter bred och 25 meter hög ligger vägg i vägg med PM 8, pappersmaskin 8, som levererar papper till BM 1, den nya bestrykningsmaskinen med fyra olika bestrykningsstationer. På över- och undersida förses baspapperet med den bestrykning som allt efter olika kvaliteter och önskemål ger det nya, bestrukna och högkvalitativa papperet.
Det har verkligen gått fort. Våren 2000 gav dåvarande Modo Papers vd Jan Åström klartecken om byggande av en bestrykningsanläggning, och året senare, den 13 maj 2001 producerades det första bestrukna papperet i den nya maskinhallen. Till dags dato har vi alltså kört ett knappt år nu, och trimmat in anläggningen och processen för att allt efter hand kunna optimera produktionen, säger Olof Winblad, chef för nya PM 8-linjen.
Från ledningen omtalades med eftertryck den tacksamhet och stolthet man känner för det gedigna och uppoffrande arbete, all glädje och entusiasm och alla enskildas insatser under projekterings- och byggtid. Utöver de 135 anställda vid PM 8-linjen har ytterligare ett drygt 300-tal anställda och berörda inom angränsande fabriks- och bolagsenheter genomgått omfattande vidarutbildning för att möta krav och efterfrågan kring den nya produktiuonsenheten.

COATING QUEEN
Lördagens öppethus på PM 8-linjen var också ett fint tillfälle för dryga 1000-talet anmälda anställda med familjer, att med trivselbefrämjande förtecken i form av servering, barnaktiviteter, körsång av Nota Bene, musik av Husums Harmonikår och sammanlänkande programprat med Lars T Johansson träffas och trivas på den nya arbetsplatsen, till ytan lika stor som tre fotbollsplaner.
Efter officiell invigning och textmässigt träffande sångtext kring PM 8-linjen offentliggjordes också det segrande förslaget i namntävlingen till den nya bestrykningsmaskinen.
Tidigare pappersbrukschefen Vidar Nilsson höll tal och gratulerade operatören Hans Erik Edlund till det vinnande namnförslaget Coating Queen.
För de som anmält intresse, närmare 700 personer fortsatte kvällen med trerätters middag, dans till orkester och underhållning av aktuella showargänget Hönspatrullen från Folkets Park Ö-vik. GREGER JACOBSSON

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons