Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila ordern en milstolpe för BAE

/

BAE Systems Hägglunds slår sig in på den civila marknaden med sina elhybrider. "Det är en milstolpe".

Annons

Det handlar om en order för Hägglunds som är värd mellan 5 och 10 miljoner kronor.

– Ordervärdet är inte lika stort som prestigevärdet, men det är en milstolpe för oss, säger Håkan Näslund, chef för marknadsföring och försäljning för civila produkter.

För några år sedan tog Hägglunds klivet ut på den civila marknaden och började lansera den senaste elhybridtekniken. Snabbt såg man marknadens potential och omställningsarbetet, från militärt till civilt, gick snabbt.

– Den militära tekniken skulle omvärderas för civilt bruk i ett försök att behålla den höga tekniska kompetens som finns här, och skapa fler arbetstillfällen.

Med den elektriska hybridtekniken följer många vinster: det är miljövänligare, billigare, och det reducerar utsläppen av avgaser avsevärt.

Efter ett halvår med förhandlingar blev det i förra veckan klart att Hägglunds tar ännu ett kliv framåt, och säljer två drivsystem till Kalmar Motor med tyska Lufthansa som slutkund.

Rent konkret handlar det om en flygplansdragare, kallad TBL 800, som kan bogsera de största flygplanen, till exempel Airbus A 380, som väger upp till 600 ton.

Under en dags körning går maskinen på 95 procent elektricitet och 5 procent diesel.

Drivsystemet byggs i Gullänget och transporteras i april nästa år till Kalmar Motor där TBL 800 byggs färdigt. Därefter levereras den till Tyskland där den kommer rulla på flygplatserna i Frankfurt och München.

– Det är ett stort steg framåt och en bekräftelse på att vår teknik håller måttet, säger Håkan Näslund.

Hägglunds mål och bedömning är att man inom ett par år kommer kunna sälja mellan 40 och 50 drivsystem till Lufthansa. Då handlar det om avsevärt mycket mer pengar och företaget kan bryta än mer mark på den civila marknaden. 

– Vi ser en stor potential. Det här skapar ringar på vattnet. Sedan vi gick ut med det här har vi fått många förfrågningar från olika företag, säger Håkan Näslund.

Mer läsning

Annons