Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerkrav på närpoducerat

Dan Olsson (C) vill att kommunen köper närproducerat.

Annons

Det har rapporterats om att kommuner serverar kyckling som importerats från Thailand.

Genom att ställa upphandlingskrav mot så kallad näbbtrimning på kycklingar kan en kommun undvika att köpa importkyckling från lågprisländer.

Något sådant beslut finns inte i Örnsköldsvik.

Ofta hänger etik, miljö och hälsa samman. Även om Örnsköldsviks kommun skulle vilja köpa livsmedel som är klimatsmarta och som har producerats med god djuromsorg så är det inte alldeles enkelt.

– Vi måste se på hur andra kommuner jobbar med de här frågorna, säger Dan Olsson (C), tidigare oppositionsråd.

Kommunen har försökt dela upp de stora livsmedelsupphandlingarna i mindre varugrupper. Detta i hopp om att någon lokal matproducent därmed skulle kunna få möjlighet att konkurrera om ett kontrakt.

– Men vi har inte fått några lokala mindre leverantörer att lämna anbud, säger Marie Mattsson, kostchef, Örnsköldsviks kommun.

I praktiken är det grossisterna Servera, Menigo och Svensk Cater som är de tre stora drakarna som konkurrerar om kommunens miljoner, menar hon.

Ytterst är det politikerna som bär ansvar för att skolbarn och äldre i Örnsköldsvik äter billigt polskt och irländskt kött.

– Det här håller inte. Det måste gå att ändra på det hela och ställa krav. Närproducerat kött och potatis borde i varje fall inte vara en omöjlighet här i Örnsköldsvik, säger Dan Olsson.

Mer läsning

Annons