Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte stress mot bättre livskvalitet

GIDEÅBACKA. Vid 38 års ålder har han bytt ut storstadens stress mot lugnet och friden i Gideåbacka, Husum.
Carl Leif Thunberg köpte en villa med 2,8 hektar tomt, nära älven, och flyttade in i huset tillsammans med sin trogna hund Oskar, en 12-årig stövare, i februari i år.

Annons

Carl Leif Thunberg har inga som helst rötter i bygden. Han är en urstockholmare som inte längre ville bo och leva i en stressad tillvaro. Han köpte Siv Markströms barndomshem i Gideåbacka genom en annons i Gula tidningen.
Jag började undra vad jag gjorde av min tid. Om det inte fanns något annat med livskvalitet. Jag tror att det skall bli bra det här
Det säger en gymnasielärare som har forskat och som har betyg i historia. En man som just flyttat in med sin hund, sina böcker, sin samling sablar, sin dator, i fem rum och kök i ett vitt hus i Gideåbacka.
Carl Leif Thunberg, kallad Leffe, har en ärlig ambition att bli en i bygden. Han är intresserad av fiske, hästsport, japansk fäktning och han vill främst ha tiden i sin hand.
När han talar om den dyrbara tiden är det tillgången till läsandet, skrivandet och tänkandet som han inte fick i huvudstaden. Dygnets timmar gick åt felfördelat mellan arbete, restid och sömn och det blev minimalt över för det som han vill kalla berikande för kropp och själ.

PÅMINNER OM MORFARS
Platsen här påminner mig om morfars på Lidingö. Han bodde lantligt trots att det var Lidingö. En plats att längta till.
När han talar om att ha tiden till eget bruk handlar det om att byta ut det mesta som har med stress att göra.
Han har lämnat bilen kvar i Stockholm. Han kommer att hämta den någon gång men det är inte bråttom.
Han cyklar och han har en flakmoppe i uthuset. Han vill hugga ved och jaga småvilt med sin hund.
Efter OS kastade han ut sin tv men när kusinen kom och hälsade på insåg han att en tv måste man kanske ha i alla fall. Sporten följer han och nyheterna. Och han är ingen ensling.
Han läser mycket av det vi kallar historia. Han gläds åt att det snart är vår och han får räkna in flyttfåglarna.
Redan nu har hans hjärta dunkat av glädje att få bo mitt bland fåglarna och ha några steg till Gideälven.
Han vet att han har den slags utbildning och det yrke i sin bakgrund att han lätt får arbete som gymnasielärare.
Han tänker lära känna bygden och ta jägarexamen. Han tänker gå till kyrkan någon dag i påsk bara för att sitta där och veta att han är en församlingsmedlem i Grundsunda och han har redan välkomnats av de närboende.

TYCKA OM SURSTRÖMMING
Han ser fram emot att få möblera sitt hus på riktigt och att få studera biblioteket och sporthallen.
När jag flyttade hit till Norrland var det kärvheten, stillheten och tiden som var bärande skäl.
Jag förstår inte varför man skall bo i Stockholm om man inte är tvingad. Långa köer, höga hyror, ingen hinner egentligen med det man innerst vill hinna. Inte hinner man med att umgås och inte hinner man med det kulturella utbud som finns.
Det säger mannen som också vill göra ett ärligt försök att tycka om sin nya bygd. Han vill till och med lära sig tycka om surströmming.
När jag provade tog jag nog för stora bitar. Det är säkert gott om man vet hur man skall äta, säger han och berättar att till och med Bing Crosby försökte smuggla in surströmming från Norge till USA men blev stoppad för den fräna luktens skull.
Tullen trodde att han hade ett biologiskt förstörelsevapen i väskan.
Jag förstod på Sivan som sålde sitt barndomshem att det var ett kärt ställe för henne som levt hela sitt vuxna liv i Stockholm. Det är ett hus som stått tomt en massa år men hyrts ut i perioder. Hon släppte inte huset förrän det blivit ett tvingande beslut. Hon kom till insikt att det var dags att släppa greppet om barndomshemmet och det var tur för mig att jag såg annonsen. Beskrivningen talade till mig.
Jag har sagt åt henne att hon gärna får komma hit när hon vill och känner för det. Ensam kommer jag nog inte att känna mig. Min pappa och min kusin följde med mig första gången jag åkte hit och tittade. Släkten kommer nog någon gång då och då.

EN MAN OCH HANS HUND
Oskar heter hunden som husse kan tala med.
Jag använder samma ord till samma saker och han förstår. Jag frågar om han har ont i sin lösa framtand och om det inte är dags nu för en veterinär och han förstår precis vad jag säger.
Det är en uppfostrad hund. Han har sin givna plats i köket för hundhårens skull men gör en lov varje kväll för att se om husse ligger i sin säng. När han kontrollerat att allt är som det ska kurar han ihop sig på sin plats under bänken i köket.
Leffe Thunberg läser mycket. Han skriver mycket och en del till tidningarna.
Han har lämnat ett äktenskap bakom sig och är just nu ungkarl. Man kan ju undra hur länge till.
Han ställer sig lydigt under sin samling sablar från 1800-talet men tycker inte att vi skall publicera den bilden. Folk kan få för sig att han är högfärdig.
Det vill han inte att vi skall tro. Han vill att vi skall tro att han bara vill vara en vanlig grundsundabo med ambitioner att göra sitt bästa.
Han känner att han valt rätt när han valde ett liv där det finns mer utrymme för att göra något hyggligt bra av sin tid.
ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons