Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna ställer upp

/
  • Lillemor Edlund, Caroline Hjalmarsson, Tore Eriksson och Ulla Gerhardsson jobbar tillsammans för flyktingarna.
  • Tora Eriksson vittjar lådan där folk kan lämna in kläder. På bara någon timme har den blivit full.

I Långviksmon ställer byborna upp för de 23 asylsökanden som just anlänt till samhället.
– Vi kommer ordna med olika aktiviteter, det är viktigt för flyktingarna att ha något meningsfullt att göra, säger talespersonen Caroline Hjalmarsson.

Annons

I fredags morse kom 23 asylsökanden till Långviksmon. De flesta kommer från Syrien, några från Libyen och Eritrea.

– Vi ordnade sopplunch den första dagen och de fick chans att träffa lokalbefolkningen. De flesta kom men många var väldigt trötta efter en lång resa, säger Carolina Hjalmarsson.

I Mellansel har gruppen "medmänniskor i Mellansel" ställt upp för de flyktingar som kommit dit. I Långviksmon finns en liknande grupp, dock utan namn, men som till viss del består av representanter från det asylnätverk som upprättats tillsammans med kommunen och Migrationsverket.

Det har varit bråda dagar för hjälpgruppen. Under hela föregående helg ordnade de aktiviteter för de nya byborna.

– Mycket har handlat om att ge dem viktig och bra information, till exempel berätta att mataffären inte är öppen på söndagar. Några av flyktingarna har haft problem med sina mobiltelefoner, det har vi försökt lösa, säger Caroline Hjalmarsson.

Gruppen har också delat ut matkassar, ordnat bollkväll med basket och volleyboll, och arrangerat trivselkväll i kyrkan med fika.

– Själva mottagandet är ju bara en liten del, vi kommer att ha asylsökande här under en längre tid och vi vill att det ska fungera så bra som möjligt, säger Caroline Hjalmarsson.

Via biståndsorganisationen Ankaret kan de asylsökande handla kläder och husgeråd till kraftigt reducerade priser. Det är samma upplägg som vid Nolaskogs biståndscentrum i Gottne.

– Det är de rekommendationer vi fick av Migrationsverket. Att man är mer rädd om saker man köpt än fått. Och det handlar också om värdighet, säger Caroline Hjalmarsson.

Pengarna som kommer in ska gå tillbaka till flyktingarna på olika sätt, till exempel genom att det ordnas olika aktiviteter. På Ankarets second hand har ett extra rum ställts i ordning för att få plats med alla kläder som folk har skänkt.

– Byborna har hjälpt till på olika sätt, det är en otrolig uppslutning, säger Ulla Gerhardsson, föreståndare på Ankaret.

Vad gruppen ska ordna framöver är osett.

– Vi vill känna av stämningen och ta reda på vad flyktingarna själva vill. Men bollkvällen var verkligen uppskattad så det ska vi sikta på en gång i veckan. Vi har också pratat om bakkvällar och någon typ av svenskundervisning, säger Caroline Hjalmarsson.

– Många är ivriga och vill ha något att göra, och lära sig svenska så fort det går, säger Tore Eriksson.

Kommunen kommer även upprätta en mötesplats likt den i Mellansel.

Mer läsning

Annons