Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buskörning stortproblem i Bjästa

Bjästa. För en vecka sedan fick familjen Häggkvist i Bjästa oväntat besök på villatomten. En bil körde mitt i natten in på tomten och kvaddade en minibuss.
– Den här gången blev det bara materiella skador. Nästa gång kan det vara en människa som får sätta livet till. Det måste bli slut på buskörningen, säger Tord Häggkvist på Fagerlandsvägen.

Annons

Tord och dottern Pauline berättar om en rad skräckupplevelser där ungdomar buskört i samhället. Inte bara på Fagerlandsvägen.

ALLMÄN RACERBANA
Efter att ha bott i Borås några år flyttade jag i somras hem till vad jag trodde var trygga och barnsäkra Bjästa. Och upptäckte att unga grabbar nu använder sina bilar som leksaker. Man tvingas vara livrädd när man är ute och skjuter sonen i barnvagnen, säger Pauline.
Det är under de senaste året som idyllen i samhället förvandlats till en allmän racerbana. Åtminstone efter Fagerlandsvägen. En gata utan trottoarer, vilket också bidrar till att den är direkt livsfarlig för gångtrafikanterna.
Vid ett tillfälle såg vi en bil åka förbi med en ung kille vid ratten och en lika ung kille på taket. Man hade vevat ned rutorna för att han skulle kunna hålla sig fast. Vad hade ha hänt om föraren tvingats tvärbromsa?
Några dagar senare, när Pauline och hennes mor var ute och gick med barnvagnen där sonen låg och sov, mötte man samma bil.
Då stack det ut ett par ben ur bakrutan. Hade vi inte hoppet ned i diket med barnvagnen kunde vi ha blivit nedmejade.

LEKER FÖLJA JOHN
Många i samhället har blivit vittnen till Följa John med unga personer bakom ratten och andra ungdomar inne i bilarna.
Alltsammans går ut på att tre-fyra bilar följer efter varandra i hög fart i centrum. Den första försöker lura de andra genom att blinka åt ett håll och åka åt ett annat. Eller genom att snabbt svänga in på olika småvägar och parkeringar. Man tror knappt det är sant att sådant kan förekomma i ett litet samhälle som Bjästa.
Och det är bara att titta på parkeringen vid exempelvis Konsum eller på skolans gräsmatta för att se vad de håller på med. Gräsmattan har förvandlats till en leråker, säger Tord Häggkvist.
Strax efter klockan två natten mot förra söndagen fick familjen ett oväntat och ovälkommet besök på villatomten efter Fagerlandsvägen.

VAKNADE AV EN SMÄLL
Det ringde på dörren mitt i natten. Grannen hade vaknat av en smäll utanför huset. När jag sedan tittade ut såg jag hur postlådan och buskar hade mejats ned. Och upptäckte sedan att det stod en kvaddad Audi på tomten. Och längre bort hängde bakaxeln på min minibuss ut över kanten på parkeringsplatsen. Bussen var totalkvaddad den också. Jag trodde knappt mina ögon.
Från en kurva längre bort mättes sladd och bromssträckan upp till över 100 meter. Farten uppskattas ha varit 90-110 km/tim.
Skadorna omfattar inte bara den relativt nya minibussen, utan gäller även buskar, en postlåda och ett staket som mejades ned.
Dessutom har det inträffade inneburit en massa extra-arbete. Hela torsdagen satt jag exempelvis i telefonen och pratade med försäkringsbolaget.
Vi har också tvingats sanera den olja som läckt ut och plocka bort allt glassplitter.

UPPRÖRDA KÄNSLOR
Tord Häggkvist och andra boende efter Fagerlandsvägen ser helst att vägen görs om till en återvändsgränd. Bara för att få stopp på fortkörarna.
Det är inte bara ungdomar som kör för fort utan även vuxna. Nu måste vi få någon ordning på det här. Om inte är det bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar. Känslorna hos oss som bor efter Fagerlandsvägen är upprörda, säger Tord Häggkvist.
Det är inte bara boende efter vägen som reagerat. Buskörningen är ett problem även för andra som behöver använda den här vägsträckan.
Jag promenerar här minst varannan dag. Och man är ständigt orolig för vad som kan hända eftersom alltför många bilförare inte visar någon hänsyn alls. Det finns heller ingenstans att ta vägen eftersom det saknas trottoarer, säger mamman Veronica Vikman som är ute och skjuter sin barnvagn.


KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons