Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bro over Gideälven kollapsade – arbetare föll i vattnet

KORSBYN. Fem eller sex personer åkte i vattnet när bron över Gideälven plötsligt vred sig på mitten i går kväll. Olyckan inträffade av ännu okänd anledning när de höll på att gjuta brobanan.

Annons

De var vid strax efter sju i går kväll som olyckan inträffade. Företaget NCC som ansvarar för brobygget över Gideälven mellan Korsbyn och Kärrsjö hade 13 man på den nya stålbron som håller på att ta form.
De höll på att gjuta brobanan, på banan hade de brett ut 16-17 kubikmeter betong. Plötsligt vred sig bron på mitten och gubbarna och betongen rasade i vattnet, säger Christer Strömqvist, NCC:s platschef för brobygget.
Händelseförloppet gick snabbt och plötslig stod brobanan nästan vertikalt, lutandes ner mot vattnet. Hade bron vält mot den gamla bron hade det kunnat få värre konsekvenser.
Inga allvarliga skador
De som föll i vattnet klarade sig mirakulöst från allvarliga skador. Någon stukade handen, de andra var omtumlade och smått chockade. En person fördes till sjukhuset, för lindriga skador.
De ska ha beröm. De betedde sig lugnt och sansat. Anläggare är hårda pojkar som varit med i ur och skur, men det är klart att det här inte är någon önskedröm. Nu gäller det att vi hjälper varandra.
Efter olyckan pratade gruppen igen vad som hänt och drack kaffe. Ingen var var i behov av krishjälp.
Spekulerar inte
Orsaken till olyckan vill inte Christer Strömqvist spekulera i, det får utredningen utvisa som påbörjas i morgon.
Inget tyder på att någon har gjort en tabbe, ingen ska känna skuld, säger Christer Strömqvist.
Olyckor av den här typen är ovanliga, men de har hänt.
Byggnationen av stålbron påbörjades i maj när jättelika lådbalkar kom per lastbil från Finland. Nu var jobbet halvfärdigt och hade allt gått som det var tänkt skulle bron vara färdigjuten om 14 dagar. I höst skulle den stå helt klar och ersätta den gamla bron.
Det är tur att vi har den andra, den får tjänstgöra så länge, säger Christer Strömqvist.
Brobygget kommer att försenas, hur mycket och vad som händer nu kan inte Strömqvist svara på.
Huvudsaken är att alla klarat sig. I morgon kommer troligtvis yrkesinspektionen och våra skyddsingenjörer, då rör vi inget. Det troliga är att gubbarna får göra helg.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons