Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på skollokaler i Gullänget

/
  • Skollokalerna i Gullänget kommer bli trängre. Skolledare för området har gått ihop om en skrivelse till förvaltningsledningen där de uttrycker sin oro för framtiden.

Skollokalerna i Gullänget är trånga.
Och någon långsiktig lösning för problemen finns i dagsläget inte.
– Vi talar om en rejäl ökning av elever till kommande läsår. Det känns angeläget att börja titta på olika alternativ i god tid, säger rektorn Eric Bagger.

Annons

Trångboddheten i Gullänget gäller både förskolan, fritids, grundskolan och grundsärskolan. Men hur den långsiktiga lösningen kan komma att se ut är oklart.

I en skrivelse till förvaltningen uttrycker förskolechefer och rektorer i Gullängetområdet sin oro över situationen.

– Det finns en överhettning och det kommer att krävas rejäla åtgärder med lokalanpassningar och ombyggnationer. Vi måste hitta en långsiktig lösning för hela Gullänget, säger Eric Bagger.

Han förklarar att det redan nu är trångbott i Ängetskolan, och att det kommer att bli trängre. En bidragande orsak är att förskolan Ängen ska avvecklas under sommaren 2014. När läget blev skarpt för några år sedan byggdes förskolan som en tillfällig lösning för att råda bot på den akuta situation som var.

– Ängen blev räddningen. Men vi vill inte att den akuta situationen som blev då ska upprepas. Den här gången måste vi vara ute i god tid, säger Bagger.

Var Ängens barn kommer att placeras är inte klart. Men klart är att befintliga lokaler ska användas.

– Provisoriska lokaler är dyra och ingenting som kommunen eftersträvar.

De skolledare som står bakom skrivelsen tycker att dialogen med förvaltningsledningen låtit vänta på sig, och att det brinner i knutarna.

– Om allt ska vara klart till nästa läsår börjar det blir bråttom. I våras fanns ingen diskussion hur situationen ska lösas. Vi saknade en samarbetsplan och kände oro för hur det ska gå.

Men nu har det lossnat. En samarbetsplan finns, och tre möten är inbokade i september.

Eric Bagger menar att det även är viktigt att kunna ge besked till föräldrar.

– De ringer och frågar. Vi måste kunna ge dem information.

Överhettningen i Gullängets område påverkar även grundsärskolan, som tar emot barn från hela kommunen.

– Det är väldigt viktigt att vi skolledare har ett tätt och bra samarbete. Det är ett pussel att lägga eftersom de olika delarna påverkar varandra. Att Ängen avvecklas kommer sannolikt påverka även särskolan, säger rektorn Ulric Appelblad.

På grundsärskolan har elevantalet ökat de senaste åren.

– Det är svårt att sia om framtiden, det sista året har vi legat på en konstant nivå men elevantalet kan även öka.

Mer läsning

Annons