Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevlådor mejades ner

/
  • Kjell Blomqvist hittar sitt brevlådelock liggandes i snön nedanför de illa medfarna brevlådorna. Tidning och post blir blöta av snön.
  • Kjell Blomqvist och grannen Hans Sjölund funderar på hur man ska kunna lösa problemet med brevlådorna som inte får vara ifred, och vems ansvar det är.

Plogbilen tar mer än snö i Åsliden. "Det går inte att ha det så här".

Annons

Innan snön ens riktigt hunnit komma har snöplogen kört sönder Kjell Blomqvists och sex andras brevlådor.

– Det är tredje gången vi råkar ut för detta, säger han.

Kjell Blomqvist bor i Åsliden, vid Lomsjön längs länsväg 352 mot Björna. Hastighetsgränsen är 90 på raksträckan ovanför hans och grannen Hans Sjölunds hus. De måste gå över vägen för att hämta tidning och post, vid ett ställ med sju brevlådor samlade. Brevlådor som nu är utan lock, sitter på trekvart och ser allmänt kvaddade ut.

Det var i måndags morse som plogbilen körde in i brevlådorna.

– Det var vid halvsextiden. Jag hörde plogbilen komma och tänkte att det är ju ingen snö? Så hör jag hur det smäller till, säger Hans Sjölund.

– Jag blev förbannad och ringde Svevia och frågade vad de håller på med. De sa att de kanthyvlar snön. Men i dag när det är snö har de inte plogat alls, säger han.

Förra vintern drabbades de av samma sak.

– Vi hade otur i fjol. Först var det en personbil som fick sladd och lådorna flög iväg. Vi satte upp nya men efter en vecka var plogbilen på brevlådorna och allt blev bara skrot, säger Hans Sjölund.

– Den tog vägpinnarna också, säger Kjell Blomqvist.

– Det går inte att ha det så här. Vi kan inte byta brevlådor hela tiden. När den är knäckt fäller locket inte igen och posten blir blöt, säger Kjell Blomqvist och fortsätter:

– Brevlådorna har stått där i 30-40 år och det har aldrig hänt förut, och nu två år i rad.

Länsvägen är en statlig väg, på Trafikverkets ansvar. Svevia är entreprenör och sköter den åt Trafikverket. De i sin tur har lejt Örnfrakt för snöröjningen.

– Det är ju inte killen som kör snöplogens fel. Svevia sa att postlådor ska stå 50 centimeter utanför vägkanten. Jag tycker att de gör det, säger Hans Sjölund.

De två grannarna funderar på hur man ska kunna lösa problemet.

– Vi kan ju inte fylla ut vägkanten för att flytta lådorna, det är Trafikverkets mark. Och nu är det tjäle så vi kan inte få ner nya stolpar heller, säger Kjell Blomqvist.

– Det största problemet är att vi inte har något annat ställe att ha dem på. Man blir så less. Det är för många som ska sköta det här, säger Hans Sjölund.

Mer läsning

Annons