Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbyn får generationsmötesplats

/
  • När lekplatsutredningen gjordes 2010 framkom att Örnsköldsvik är i behov av generationsmötesplatser. Nu kan stadsträdgårdsmästaren Elisabeth Strand Hübinette snart räkna in en sådan plats även i Bredbyn.
  • Emelie Sellin har ritat generationsmötesplatsen i Bredbyn. Trots den relativt lilla ytan hon hade att tillgå har hon fått plats med attraktioner för alla åldrar.

Det heter inte lekpark längre.
Rätt ska vara generationsmötesplats.
Och där de har byggts har det blivit succé. Nu är det Bredbyns tur.

Annons

– Platsen som vi valt i Bredbyn är jättevacker. Jag hoppas att det vi gör kommer att falla många i smaken, säger Emelie Sellin, arbetsledare på Örnsköldsviks kommuns parkenhet.

Grunden till generationsmötesplatserna är en lekplatsutredning som gjordes 2010. En av anledningarna till utredningen var att få en samlad bild av utbudet, samt att på sikt kunna sänka den totala driftbudgeten.

Där framkom att Örnsköldsviks kommun hade ett stort antal lekplatser. Långt ifrån alla höll den klass som önskades.

– Om jag ska vara riktigt ärlig så finns det många lekplatser som är skit och ingenting, säger Örnsköldsviks stadsträdgårdsmästare Elisabeth Strand Hübinette.

– Men vi är på god väg att ändra på det – och ännu bättre ska det bli, lovar hon.

För några år sedan byggdes generationsmötesplats vid Florabadet – plus att Cityleken i centrala Örnsköldsvik fräschades upp. För två år sedan var det Järveds tur, och förra året satsades det i Mellansel och Hörnett.

Elisabeth Strand Hübinette avslöjar att Fågelvägen i Gimåt kommer att få en generationsmötesplats nästa år. Sedan står det också mellan Domsjö och Husum.

– I Järved har det blivit otroligt lyckat, dit kommer det folk från hela kommunen. Och till Hörnett vallfärdar de för att hålla till i BMX-banan.

Till veckan kommer den gamla lekparken i Bredbyn att börja demonteras. Därefter byggs generationsmötesplatsen.

– Vi ska försöka bygga på två platser varje år. Nu blir det inte så i år, men förhoppningsvis framöver. Jag tror det är bra om vi kan bygga på en kransort per år, säger Strand Hübinette.

Som berättar att kostnaden för varje bygge är cirka 800 000 kronor.

– Inga stora pengar. Vi vänder tre gånger på varje krona – och vi bygger i egen regi. Inköpen är dyra, så vi försöker dra nytta av det som redan finns. I Bredbyn bygger vi exempelvis väldigt nära badet.

– Vi har resonerat lite olika beroende på var vi byggt, men grillringen och gungan är inte utbytbara; de ska alltid vara med.

För Emelie Sellin är bygget i Bredbyn det första.

– Förhoppningsvis inte det sista. Det har varit jätteroligt och intressant att rita det här, säger Emelie Sellin och förklarar hur hon tänkt.

– Det ska byggas så att rörelsehindrade kan ta sig fram och sitta vid borden. Här finns en yta för de minsta barnen – och här borta kommer det att byggas en liten plan för fotboll eller innebandy.

Mer läsning

Annons