Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbygården är kommunens tredje asylboende – nu är 60 personer på plats: "Många som ställt upp"

För en dryg vecka sedan kom de första asylsökande till Bredbyn.
– Just nu är 60 personer här. De flesta kommer från Afghanistan, säger Fayez Malki, föreståndare för anläggningen, som drivs av ett företag från Norrköping.

Annons

Redan i november i fjol berättade allehanda.se om att ett företag från Norrköping hade långt gångna planer på att starta ett asylboende i Bredbyn. Då var avsikten att kunna öppna upp för 179 personer. Riktigt så har det dock inte blivit av olika anledningar.

– De flesta som har kommit hit har varit på andra anläggningar. Framför allt i södra Sverige, säger Fayez Malki, som själv kom till Sverige från norra Syrien för 26 år sedan.

– Jag har bott många år i Norrköping, där jag har jobbat inom restaurangbranschen. Jag ville göra något annat och då dök det här jobbet upp, säger han.

Företaget från Norrköping, som driver anläggningen, hyr den och har som mest ett avtal med Migrationsverket om att få ta emot 92 asylsökande.

– Men om vi kommer att nå dit vet jag inte, säger Fayez Malki, som själv har flyttat till Anundsjö från Norrköping.

Bredbygården har en lång historia på orten och byggdes redan 1955. Bland annat har lokalerna inrymt en kristen kursgård, pizzeria och inte minst en flyktingförläggning på 90-talet. Planer har även funnits genom åren på annan verksamhet och för bara några år sedan var avsikten att det skulle bli ett samarbete mellan Mellansels folkhögskola, med fokus på människor med högt stödbehov.

– Själva byggnaden är egentligen i bra skick, men visst är det lite slitet. Vi har fixat till en hel del för att uppfylla Migrationsverkets krav. Det handlar ju bland annat om brandsäkerhet, nödbelysning och att det ska finnas en bra tvättstuga plus kök, säger Fayez Malki.

Sammanlagt består Bredbygården av 2 800 kvadratmeters yta, inklusive drygt 40 rum för boende, kök och en massa andra utrymmen.

För tillfället är fyra personer anställda, men minst ytterligare en person ska börja jobba där inom kort.

– Jobbet finns utlagt hos arbetsförmedlingen. Jag håller på att bli nedringd av intresset, säger han.

Asylboendet i Bredbyn är en så kallad B-anläggning, vilket bland annat innebär att de boende får frukost, lunch och middag – och att det finns tillgång till dusch och toalett.

– Det blir en ny upphandling i höst. Det här avtalet löper till den 20 september. Målet är självklart att vi ska få fortsätta verksamheten här, säger Fayez Malki och tillägger att det i framtiden också kommer att ske en del förändringar.

– Ersättningen kommer att sänkas. I gengäld kan man då erbjudas kontrakt på upp till tre år.

Fayez Malki anser att början för boendet i Bredbyn har gått bra.

– Vi hade ett möte innan med allmänheten, kommunen, kyrkan och Migrationsverket. Jag tycker att det gick bra. Vi har lyssnat på deras åsikter och synpunkter. Jag tror i alla fall att oron minskade.

– Samtidigt märkte de nog att vi var måna om att det skulle fungera här, säger han.

Närmast för asylboendet är att få igång aktiviteter för de asylsökande – och svenskundervisning.

– Många har varit i Sverige minst sju månader. För dem är de viktigt att komma igång.

Av de 60 asylsökande är de flesta från Afghanistan, plus Syrien. Det finns även en del andra nationaliteter, bland annat Albanien.

– Jag trivs här. Det är första stället av dem jag har varit på i tio månader, som har varierad kost, säger en ung man, som tidigare har bott i Boden, Haparanda, Stockholmstrakten och Skåne.

– Dessutom är det lugnt här, säger mannen, som kommer från Albanien.

– I mitt hemland är det mycket kriminalitet och korrumption, säger han sedan.

På frågan om hur han klarar sig i ett främmande land, svarar han att han vill bygga sig en ny framtid här.

– För mig är inte pengar viktigast – utan livet. Men jag hoppas få stanna i Sverige och att jag kan få ett jobb. Jag studerade ekonomi i Albanien, men kan tänka mig annat också, säger han.

Till sist säger föreståndaren Malki att han är glad för att ha kommit igång – och för stöd och bemötande.

– Det är många som har ställt upp för oss. Inte minst kommunen är guld värd, säger han, samtidigt som han ska börja lotsa runt personal från Migrationsverket, som har kommit på besök.

Mer läsning