Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbyföretag bygger ut

BREDBYN. Edvardsson Trävaru AB i Bredbyn bygger ut lokalerna och har köpt en ny datastyrd snickerimaskin, en total investering om fem miljoner kronor.
– Det är spännande, intressant och nytt för oss när vi går från hantverk till mer industriell produktion, säger Stefan Edvardsson, verkställande direktör i företaget.

Annons

Trävaruindustri står det på skylten strax nedanför Genebageriet i Bredbyn, man svänger vänster upp till området med byggshop och produktionslokaler. En utbyggnad om 500 kvadratmeter har gjorts under hösten.
Vi har kommit i ett läge när vi måste göra något för att förnya, vi måste bredda oss för att komma in på lite andra marknader, säger Stefan Edvardsson.
Edvardsson Trävaru startades 1947 i Ödsbyn, några kilometer från Bredbyn efter Junselevägen. Pappan Vidar Edvardsson köpte en liten cirkelsåg och verksamheten byggde på inköp av virke och sågning av plank i olika storlekar.
Det lilla sågverket flyttade sedemera till Gottne, och hyvleri och vidareförädling blev en del av produktionen i Mellansel.

EMBALLAGE TILL INDUSTRIN
Den huvudsakliga inkomstkällan numera består av tillverkning av specialemballage till industrin, främst inom Örnsköldsviks kommun. Innan ABB Railcar lades ner i Gullänget tillverkades specialinredning till tåg- spår- och tunnelbanevagnar i ganska stor omfattning.
Vi gör korta serier av specialinredning numera och mycket tur- och returemballage som är hopfällbara. 20 procent skickas tillbaka av den totala volymen. Vi skräddarsyr vissa emballage, kunden behöver bara lyfta i produkten, säger Stefan Edvardsson.
Specialemballaget har sin egen historia. När företaget fanns i Mellansel skulle Hägglunds & Söner avyttra den egna emballagetillverkningen. Hägglundarna hade fått en stororder på bandvagnar och behövde den egna snickerilokalen. Vidar Edvardsson övertog specialemballagetillverkningen 1978 och flyttade samtidigt till Bredbyn.
I början av 80-talet hade Hägglunds i Gullänget fortfarande sitt snickeri kvar och man gjorde inredningar till tåg. Företaget fick en stororder på bandvagnar, och det blev vi som övertog snickeriet, säger Stefan Edvardsson.
Edvardsson Trävaru har byggt ut verksamheten i omgångar. En intressant del är byggshopen, en slags minijärnhandel som inte bara har olika slags byggmaterial utan också husgeråd av allahanda slag, stekpannor, köksknivar, elljustakar och mycket annat. Både män och kvinnor kan ta sig en tur och handla till det gemensamma hemmet.
Nu står företaget inför en ny era. Produktion med hjälp av datateknik.
Affärerna går bra men konkurrensen hårdnar liksom priserna, allting görs snabbare och billigare. Vi har kommit i ett läge där vi måste förnya och bredda oss, för att komma in på lite andra marknader. Vi har investerat i en CNC-maskin till snickeriavdelningen, som byggts ut, säger Stefan Edvardsson.

INTRESSANTA MÖJLIGHETER
Snickerimaskinen är datatstyrd. Fyra av snickarna har utbildats en vecka i Lindås, Småland för att klura ut alla funktioner i dataprogrammet. Hantverket borra, fräsa, såga och jacka har ersatts av tryck på knappar i datorn. Maskinen ska användas för specialemballage men det intressanta är möjligheterna som följer med datatekniken. Exponeringsställ till detaljhandel och affärskedjor är en affärsidé som i viss mån redan prövats. Specialdesignade hyllsystem kanske har en framtid. Privatpersoner kan också diskutera lösningar om produkten ska vara i trä.
Datasnickar´n är ny på golvet. En av de mänskliga snickarna tar en bit röd bok, gör några knapptryck i datorprogrammet och efter några minuter lämnar han över en skärbräda, föreställande en fisk.


EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons