Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbandsmiljoner till två fiberföreningar

Fiberföreningar i Hemling och Flärke får dela på sju miljoner kronor till bredbandsutbyggnad.

Annons

Förra veckan fick Länsstyrelsen Västernorrland 27,5 miljoner kronor från Jordbruksverket och Post- och telestyrelsen att fördela till bredbandsprojekt. Sju av dessa miljoner går till två fiberföreningar, byanät, i norra Örnsköldsvik: Hemling och Flärke i Gideå.

Läs mer: Miljoner till länet

I en tidigare omgång i år fick länsstyrelsen 27 miljoner som gick till nio projekt i länet, varav fem i Örnsköldsvik. Det handlar om föreningar i Trehörningsjö, Gideå, Storsjöbygden (Långviksmon) och området mellan Gideå och Björna.

– Dessa sju föreningar sökte pengarna i våras och alla utom en har kommit i gång med upphandling av grävning och leverantör, säger Klas Strandberg, projektledare för e-lots på kommunen.

Totalt är det nu 50 mil bredband som ska grävas ner och det måste ske före sista december nästa år, annars fryser pengarna inne.

– Det tog lite lång tid att få pengarna, annars hade man kunnat börja redan i år, innan tjälen kommer. Nu blir det mycket grävande nästa sommar, säger Strandberg.

Statsbidraget täcker 50 procent av kostnaderna – resten får fiberföreningarna står för själva.

– Man kunde också söka 100 procent men då hade färre fått pengar. I stället valde föreningarna att vara solidariska och nöja sig med 50 procent.

Man har också varit solidarisk i indelningen av områdena så att större orter hjälper mer glesbebyggda trakter, berättar Klas Strandberg.

Han berättar också att det finns ytterligare sex föreningar bildade som då kan söka bredbandspengar nästa omgång, till våren.

Regeringen har ställt upp målet att år 2020 ska 90 procent av landets kommuner ha tillgång till uppkoppling på 100 Mbit/s. E-lotsen, som finansieras via Leader Höga Kusten, ska bland annat stimulera till bildande av byanät och sedan även hjälpa dem framåt.

För att täcka hela Örnsköldsviks kommun med fiberföreningar skulle det krävas en kvarts miljard i stöd.

Mer läsning

Annons