Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandrisken ökar i adventstider

/
  • Räddningstjänstens Arne Berggren manar till försiktighet med ljus i advent och juletid.

Från oss alla, till er alla – var försiktig med ljus och spisar i adventstider.
Julen är inte bara myspys och gemenskap, den innebär även en klart ökad brandrisk i hemmen.

Annons

När vintermörkret tätnar vill många göra det mysigt hemma med levande ljus och brasor. Med myset, och den ökade aktiviteten kring spisen, ökar även risken för bränder i hemmen.

– Det är viktigt att ha rätt typ av ljusstakar, helst obrännbara, tipsar Arne Persson, ställföreträdande räddningsledare i Örnsköldsvik.

– Metalljusstakar är bra, glömmer man ljusen i dem kan ljusen brinna ända ner utan att det händer något. Med träljusstakar ökar brandrisken. Då måste man vara extra noga med att hålla koll, och att släcka ljusen i tid – innan de hunnit brinna ända ner.

I landet som helhet har i många år just bränder orsakade av levande ljus varit den klart dominerande brandorsaken i julmånaden december.

I Örnsköldsvik har det sett annorlunda ut.

– Folk har nog tagit till sig av all information och blivit mer medvetna om riskerna. Däremot har spisbränder varit ett problem, det är en av de större brandorsakerna i Örnsköldsvik.

– På nyare spisar kan man koppla in en så kallad spisvakt mellan kontakten och vägguttaget. Den känner av om det blir för varmt och slår av spisen innan det börjar brinna.

FAKTA - Så skyddar du dig mot brand

Testa att brandvarnaren fungerar. Byt gärna batterier.

Undvik att lämna spisen obevakad och använd den aldrig som avställningsyta. Kolla innan du går hemifrån att spisen är avstängd.

Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. Ta bort mossa och andra brandfarliga dekorationer från ljusstakarna. Byt ut renlaven mot stenkross.

Släck tända ljus när du lämnar rummet. Ha inte levande ljus i granen.

Släck julgransbelysning och andra elapparater med strömbrytare eller genom att dra kontakten ur väggen.

En sex kilos pulversläckare, märkt minst 43A 233 BC, och en brandfilt, 120x180 centimeter, bör finnas i varje hem.

Mer läsning

Annons