Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra när företagtar socialt ansvar"

/
  • Arbetsförmedlingens chef Per Renström är glad åt att det finns många företag i Örnsköldsvik som tar socialt ansvar. Ett av dem är Individuell Växtkraft, IVK.

4 500 personer är inskrivna på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.
Mer än hälften av dem hör till den grupp som har mycket svårt att finna arbeten.
Det är därför han gläds åt företag som tar stort socialt ansvar.

Annons

– Det är bara att konstatera att arbetsmarknaden i dag skiljer sig mycket från den som var för 20 eller 40 år sedan. Vi har stora pensionsavgångar och det pratas om arbetskraftsbrist. Det är mycket upp till Arbetsförmedlingen att mobilisera, säger Per Renström.

– Vårt uppdrag är att jobba med nya grupper. Och av de 4 500 som är inskrivna hos oss i Örnsköldsvik är mer än hälften i de nya grupperna.

Grupperna som Arbetsförmedlingens chef pratar om är:

* Unga utan gymnasieutbildning

* Funktionshindrade

* Nyanlända

* Arbetslösa som fyllt 55 år

– Unga utan betyg – och jag pratar inte nödvändigtvis om höga betyg – i svenska, engelska eller matte är inte intressanta. Kulturskillnader skrämmer arbetsgivare – och för gruppen med 55-plussare är det också tufft. De kan sina jobb, men de jobben finns inte kvar i samma utsträckning som tidigare. Skogen är ett bra exempel.

Renström är nöjd med hur IVK resonerar med de personer som skrivs in.

– Det finns inget annat än att låta individerna ta steg för steg. Man måste ge dem chans att växa utifrån sina egna förutsättningar. Rätt vad det är nappar det; en arbetsgivare visar intresse och anställer.

– Organisationer och föreningar med samhällsintressen är bra på att erbjuda växaplatser. IVK är bara en aktör, och vi är tacksamma för de som finns.

Vad säger du om påståendet att IVK konkurrerar med osunda medel?

– Jag säger att om det finns arbetsuppgifter som det är konkurrens om så är det tveksamt. Man får fundera varje gång det uppstår.

Vad säger du då om att IVK ska ha hand om försäljningen i resecentrum?

– Där ska de anställa folk, och till det ska det finnas handledare. Det finns något som heter nystartsjobb, och det är ingenting som specifikt för IVK. Om det finns företag som har åsikter på att det förekommer osund konkurrens av de här skälen så vill jag gärna att de kontaktar mig. Fast några såna signaler har jag inte fått.

– Upptäcker vi osund konkurtrens så rycker vi förstås ut direkt. Man får absolut inte vara med här om man skor sig. Vi har brutit med flera företag på grund av att det har skett.

Varför finns IVK?

– Samhall är en annan aktör. Arbetsförmedlingen klarar inte att coacha 3 500 personer.

Mer läsning

Annons