Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsrätt i Ö-vik en halv miljon dyrare på tio år – "Priserna kommer att fortsätta stiga"

Västernorrland har de billigaste bostadsrättspriserna i hela landet. Ändå kostar en bostadsrätt i Örnsköldsvik en halv miljon kronor mer i dag än för tio år sedan.

Annons

Lägenheterna i hamnen har bidragit till prisökningarna i Örnsköldsvik enligt fastighetsmäklaren Ulf Göransson.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att medelpriset på bostadsrätter har ökat de senaste tio åren. I Örnsköldsviks fall handlar det om cirka en halv miljon kronor. 2005 var medelpriset på en bostadsrätt i kommunen 302 463 kronor. I dag är summan 818 000 kronor.

Ulf Göransson jobbar som fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling och han säger att prisökningarna inte är unika för just Örnsköldsvik men att det finns flera förklaringar till varför de har gått upp i kommunen.

– En bidragande orsak är de nyproducerade lägenheterna i bland annat hamnen. Det blev en helt annan prisbild på bostadsrätter då och även de äldre bostadsrätterna fick ett lyft prismässigt. Det är inte hela förklaringen men en del av den, säger han.

Ulf Göransson tror att priserna på bostadsrätter kommer att fortsätta öka.

Även i andra delar av Västernorrland har priserna gått upp, om än inte i samma omfattning som i Örnsköldsvik. I både Härnösand och Kramfors var medelpriset för en bostadsrätt 2005 under 100 000 kronor medan medelpriset i dag är 258 000 kronor i Härnösand respektive 137 000 kronor i Kramfors. I Sollefteå kostade en bostadsrätt 71 000 kronor 2015.

En annan förklaring till prisökningen i Örnsköldsvik kan vara att det i nuläget är populärt med bostadsrätter tack vare det gynnsamma ränteläget och att priserna därför trissas upp.

– Ränteläget påverkar också. Tittar man på boendekostnader är en bostadsrätt billigare att bo i än en hyresrätt storleksmässigt. Och vill man sälja en bostadsrätt blir det i regel budgivning på den, säger Ulf Göransson.

Medelpriset för en bostadsrätt i Västernorrlands län ligger på 575 000 kronor vilket är det lägsta medelpriset i Sverige. Örnsköldsvik ligger alltså över medelsiffran i Västernorrland medan Sollefteå, Härnösand och Kramfors ligger en bra bit under. I hela landet var medelpriset på en bostadsrätt 2015 drygt 2 miljoner kronor och i Stockholm var siffran 3.3 miljoner kronor, högst i Sverige.

Enligt Ulf Göransson finns det problem med att bostadsrätterna har ökat så mycket i pris och att vissa drabbas mer än andra.

– Vissa som funderar på att köpa kan inte för att det har blivit för dyrt. Framförallt är det äldre människor som vill sälja sina hus och köpa en lägenhet men som inte kan det för att husen är billigare än vad bostadsrätterna är. Det är ett problem för det stoppar upp i marknaden, säger Ulf Göransson.

Han tror att prisutvecklingen för bostadsrätter kommer att fortsätta även om det kan ske en mattning.

– Priserna kommer att fortsätta gå uppåt. Sedan kanske den kurvan planar lite. Ränteläget styr men inom en överskådlig tid ser jag ingen avmattning, säger han.

2015 såldes totalt bostadsrätter för ett värde av 218 miljarder i hela landet enligt SCB.

Mer läsning

Annons