Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder byggs i hamnen

ÖRNSKÖLDSVIK. Peab vill bygga cirka 50 lägenheter på Hamnplan i Örnsköldsvik alldeles vid vattnet.
Kommunalråden Elvy Söderström och John Norberg är eld och lågor och vill att projektet ska påbörjas så snart som möjligt.
Därmed har ett stort steg i stadens omvandling gått in i ett konkret skede.

Annons

Förslaget har vuxit fram inom Vision 2008:s livsmiljögrupp med Anders Edmark, Mäklarhuset, som ordförande. Gruppen tittade inledningsvis på Lungviks brygga vid småbåtshamnen. Det har emellertid visat sig att det kommer att gå lättare att lösa planfrågorna i det mera centrala läget på Hamnplan och det är något som Peab
applåderar. Projektchefen Ralph Åström, Peab, Umeå, noterar att det nu valda läget för en byggstart ligger mera centralt och hänger bättre ihop med övrig stadsbebyggelse.
Det nya bostadsområde som nu planeras kommer att ligga som ett naturligt inslag längs den strandpromenad som också skall anläggas. De nya bostäderna kommer att ges en bra anpassning till den evenemangsarena som planeras på Framnäsudden.
Kommunstyrelsen har tidigare tagit ett inriktningsbeslut om att flytta handelshamnen från sitt nuvarande läge till Hörneborg. Förhandlingar om detta pågår med Domsjö Fabriker.

SJÖUTSIKT FÖR ALLA
Cirka 50 lägenheter på 70-120 kvadratmeter i trevåningshus i förlängningen mellan Nygatan och Storgatan planeras. Byggnaderna hamnar således nedanför däcksfirman som fick köpa loss mark i området för några år sedan.
Nygatan och Storgatan ska inte byggas igen. Det ska bli möjligt att se vattnet från dessa gator även i fortsättningen.
Alla 50 lägenheterna kommer att få sjöutsikt enligt de planer som föreligger. Det blir tre lägenheter på varje våningsplan grupperade kring inglasade trapphus.
En helt ny småbåtshamn i anslutning till lägenheterna ingår också i projektet. Exakt hur denna skall finansieras är inte löst ännu.

HÖGA INSATSER
Peab räknar med att bygga lägenheter med bostadsrätt, det vill säga med egna insatser. Finansieringen av husen är ännu inte klar. Men gårdagens information tyder på att det kommer att bli relativt höga insatser för att hålla ned den framtida månadskostnaden.
Vi har brist i Örnsköldsvik på lägenheter och villor som ligger i prislägen över 500 000 kronor,
säger Anders Edmark. Dels har ingenting byggts på 15 år, dels har Vision 2008 med mera som är på gång i staden gett ett efterfrågetryck.
I realiteten kommer de lägenheter som nu planeras inte att ge något nytillskott totalt sett, säger Lars-Olov Marcusson, kommunen. Tvärtom kommer 80-100
villor och lägenheter att rivas när Botniabanan börjar byggas genom centrum 2003.
Peab har redan en informell kö till en del av de 50 lägenheterna. De som väntas köpa är dels familjer som säljer villor och flyttar till centrum, dels nyinflyttade karriärmänniskor som satsar hårt på sina arbeten och som inte vill börja med att renovera villor när de kommer till staden.
På så sätt når vi dubbla syften, säger projektchef Ralph Åström, Peab, Umeå.
Vi får en rotation så att villor frigörs för familjer som söker sådana och får ett utbud av lägenheter i centrum där brist råder.
Projektet är väl förankrat i kommunledningen. Elvy Söderström är oerhört positiv och John Norbergs kommentar är att han vill börja med en gång med ett av
husen.
Näringslivs- och planeringsutskottet föreslås nu besluta att plan- och miljönämnden ska få i uppdrag att skyndsamt påbörja planarbetet och uppdra till kommundirektionen att upprätta
optionsavtal med Peab.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons