Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bön kan inte bota”

ÖRNSKÖLDSVIK. Kan tro bota farliga sjukdomar och kan bön ta bort en elakartad cancer-tumör?
– Cancer är en komplicerad process. Det är osannolikt att böner kan stoppa förloppet, säger Ullakarin Nyberg, cancerläkare och psykiater vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Annons

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige.
Ungefär var tionde kvinna kommer att drabbas av denna cancerform. Över hälften tillfrisknar men risken för återfall kvarstår efter operation och annan behandling.
Ullakarin Nyberg är bördig från Örnsköldsvik men arbetar i Stockholm. Hon reagerade starkt på lördagens artikel i ÖA om Lena Lindström som tror sig ha tillfrisknat från cancer genom bön.
Media har stark genomslagskraft. De som är cancerdrabbade letar ofta efter halmstrån, efter bot. Skriverier som dessa kan ge upphov till skuldkänslor och självanklagelser: vad är det för fel på min tro, varför har inte min cancer försvunnit genom bön och positivt tänkande? Jag som är vetenskapligt skolad vet att medicinsk behandling är det tyngsta vapnet mot cancer, säger Ullakarin Nyberg.

TRIPPELDIAGNOSTIK
Bröstcancer diagnosticeras i dag dels då kvinnan känt en knuta eller obehag i bröstet, dels i samband med hälsoundersökning med mammografi.
Emellertid ger en bild ofta otillräcklig information för att avgöra om det är cancer eller ej. Mammografibilderna kan vara svåra att bedöma. En skugga eller förändring behöver inte alls vara cancer, säger Ullakarin Nyberg.
Om bilderna påvisar någon slags förändring kallas patienten tillbaka.
Eftersom mammografi inte ger 100-procentig säkerhet utförs så kallad trippeldiagnostik. Läkaren känner på bröstet, tar ett vävnadsprov med nål och eventuellt tas en ny mammografibild. Man kan även göra ultraljud på bröstet, det finns många olika undersökningsmetoder, säger Ullakarin Nyberg.
Vid nästan all bröstcancer är operation ett första steg i behandlingen. Är tumören för stor för operation kan patienten behandlas med cellgift för att tumören ska krympa för att sedan opereras bort.
Ullakarin Nyberg berättar att i sitt arbete som läkare möter hon många människor som fått behandling mot cancer och som varit övertygade om att deras positiva attityd har bidragit.

TÄNKA POSITIVT
Det finns all anledning att tänka positivt, det påverkar hur man mår psykiskt och hur man klarar sin behandling. Ger man upp är det klart att man mår sämre. Cancer förknippar vi ofta med död men det finns stort hopp att bota eller må bättre den sista tiden. Bön kan underlätta men inte bota, säger Ullakarin Nyberg.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons