Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken om den stora Östanbäckssläkten tar sin början 1729

/
  • Ulla Thorsell Östlund har fått massor av beröm för den fina släktboken och signerat ett stort antal exemplar redan.

Erich Pehrsson var född den 1 februari 1707 i Ödsbyn, Anundsjö, och hans hustru Brita Olsdotter den 2 oktober 1699 i Långsele, Anundsjö. De är huvudpersonerna i den stora Östanbäckssläkten med flera tusen döda och levande släktingar i tio, ja möjligen elva, generationer efter sig.
Om denna stora släkt har Ulla Thorsell Östlund från Junsele, numera boende i Sollefteå, skrivit en helt fantastisk släktbok på 540 faktaspäckade sidor.

Annons

Boken börjar med en ytterst levande skildring av Erich Pehrsson som vid 22 års ålder börjat fundera på att skaffa ett eget hemman. Han visste att hans äldste bror Lars skulle överta hemmanet i Ödsbyn efter deras far Peder.

En söndag 1729 var Erich Pehrsson sin vana trogen på högmässa i Anundsjö kyrka där hans morfar, Lars Ersson Målare, dekorerat väggarna med målningar. Han begrundade också att hans morfar var begravd under kyrkgolvet tillsammans med sin dotter Märta.

Men när prästen kungjorde att ett ödehemman i Junsele var ledigt för att återupptas hajade han till. Det var precis i linje med vad han gått och tänkt på. Han hade redan då träffat Brita Olsdotter och drömde om ett blomstrande hem tillsammans med henne. Han sökte så fort han kunde resolution för att få rätten att etablera sig på hemmanet Östanbäck i Junsele. Efter ett flertal skrivelser blev det möjligt. Redan hösten 1929 kunde han påbörja arbetet med att fälla timmer för ett nytt bostadshus. De byggnader som fanns på ödegården var i uruselt skick.

Erich Pehrsson reste tillbaka till Anundsjö över den kallaste vintern. Den 30 april 1730 gifte sig Erich och Brita i Anundsjö kyrka och så snabbt som möjligt gick de sju mil till fots och bosatte sig i Östanbäck, Junsele, som i dag är en del av samhället där både äldreboendet Dallas och bensinstationen finns. Gården har hela tiden funnits i släkten med Johan Gradin och hans hustru Jenny-Ann och deras dotter Ester Kajsa som nuvarande ägare.

Erich och Brita fick ett strävsamt liv på gården långt från nära och kära i Anundsjö. Bönder från de angränsande byarna Lillegård och Krånge hade börjat odla på de bästa delarna av ödehemmanet eftersom det låg för fäfot i många är vilket ledde till en del tvister. De fick befrielse från skatt i 15 år men hade det trots detta fattigt och besvärligt. De fick åtta barn varav två dog i späd ålder. Fyra bildade familjer och de har gett upphov till var sin släktgren och fyra separata släkttavlor som getts ut tidigare.

Ulla Thorsell Östlund var lärare och när hon gick i pension för sex år sedan tog arbetet med släktboken fart. Hon har levt med uppgiften sedan dess och lyckats göra de allra flesta av alla dessa släktingar till intressanta personer. Både korta och långa berättelser om människoöden hämtade från kyrkböcker, domstolsprotokoll, sockenstämmoprotokoll och bouppteckningar med mera finns i boken.

Väldigt många ättlingar har bosatt sig inom Örnsköldsviks kommuns gränser. Mest kända för ÖA:s läsare just nu är flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören i curling Nicklas Edin och kåsören Jacke Sjödin, son till Nicke och Hervor Sjödin. Andra välkända släktingar är Jonna Jinton som återvände från Göteborg till sina rötter i Grundtjärn och Frida Bylund i Myckelgensjö, Stig Grybe vars intresse för teater väcktes hos mormor i Junsele, samt pjäsförfattaren Lars Molin och löparstjärnan Lage Tedenby.

Många av ättlingarna i nionde och tionde led finns bosatta i Kornsjö samt runt om i Örnsköldsviks kommun.

Ulla Thorsell Östlund är också initiativtagare till att Östanbäcks släktförening bidades 1980 precis 250 år efter det att Erich och Brita slagit sig ner i Junsele. Det är en av de riktigt stora släktföreningarna i landet. Över 700 kom till den förta träffen. Årsmöten hålls varje år och de stora träffarna vart femte år.

Ett 30-tal personer kom till boksläppet i Junsele och beröm har östs från alla håll och kanter över Ulla Thorsell Östlund och den sällsynt vackra och innehållsrika boken med sonen Eric som grafisk formgivare. Konstnären Anna Edin har tecknat omslagsbilden. Och som sig bör för en hembygdsbok så har den tryckts av Alina Mediateknik i Sollefteå.

Sven Lindblom

■■ Vill du ha läsarartiklar direkt i ditt flöde på Facebook – följ Allehanda Nära på Facebook

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons