Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnrekordet godkänns inte

/

Jättebjörnen som sköts av Robert Salomonsson i Degersjö jaktlag utanför Solberg var Sveriges tyngsta skjutna björn. Den vägde "bara" 319 kilo.

Annons

Länsstyrelsens besiktningsman berättar att det inte rör sig om något rekord gällande den björn som uppgavs väga 350 kilo och sköts av Degersjö jaktlag. Björnen hade enligt besiktningsmannen en kontrollerad slaktvikt på 319 kilo - och inte 350 kilo som allehanda.se uppgav under fredagen.

Skytten, Robert Salomonsson berättar för Jaktjournalen under söndagen att han är kritisk till den besiktning som gjordes av björnen.
– Den allmänna uppfattningen när björnen vägdes var att levandevikten var på minst 350 kg. Den våg som besiktningsmannen använde klarade inte att väga björnen som den var när den kom ur skogen, istället var vi tvungna att ta ur björnen, då förlorade vid minst 15 liter blod som rann ut, säger Robert till Jaktjournalen.

Björnen tappade vikt i samband med detta, enligt Salomonsson.
– Besiktningsmannen sa själv att det var minst 10-15 liter blod som rann ut, dessutom hade blod runnit ut i skogen direkt efter skottet eftersom jag sköt den i stickhålet. Jag vet att en oxe på 300 kilo har cirka 30 liter blod, och något liknande förmodar jag att även björnen har, säger Salomonsson som är övertygad om att den rapporterade vikten skulle bli 350 kilo.

Robert Salomonsson tänker inte överklaga länsstyrelsens beslut. Enligt rekordmätningarna står sig alltså det tidigare rekordet från Boden för fem år sedan kvar. Den björnen vägde 343 kilo.

Mer läsning

Annons