Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Björnfrossan” sprider sig i Nätra

KÖPMANHOLMEN.Den senaste veckan har Örnsköldsviksborna siktat brunbjörn vid tre tillfällen, senast ute på Strängön.
– Brunbjörnar är väldigt duktiga simmare. Det kan mycket väl vara samma björn som setts på de tre platserna, säger Jägareförbundets Göte Grubb.

Annons

Björnarna har kommit närmare civilisationen och kusten på senare tid.
Under Pingsthelgen hittade Anders Sundholm björnspår i närheten av sin stuga på Östra Strängön, när han var ute och rastade hunden.
För att komma till Östra Strängön, har björnen troligen simmat från fastlandet på Skataudden utanför Hummelvik, en simtur på ungefär 1,5 kilometer.
Björnspåren, som mätte 13 centimeter på längden, gick att följa längs östra sidan av ön ut mot berghällarna på södra sidan, där de sedan försvann.
Det rör sig av spårens storlek att döma om en ungbjörn på cirka två år som rört sig ut mot kusten i sitt sökande efter ett eget revir, säger Jägareförbundets verksamhetschef Göte Grubb.

MÖTTE BJÖRNEN PÅ TOMTEN
I fredags kväll vid 22.30-tiden, mötte Lars Pettersson en ungbjörn på tomten i Kläppa, Köpmanholmen, när han var ute för att kvällsrasta sina två golden retrivers.
Mellan huset och Lars med hundarna stod den meterhöga björnen och stirrade.
Det var lite besvärligt eftersom jag hade den mellan mig och huset, jag kunde ju inte rusa in, säger Lars Pettersson.
Han gjorde i stället en mycket snabb förflyttning ut mot Kläppa, och björnen sprang åt andra hållet, mot reningsverket.
Nisse och Tiger reste ragg och Tiger, den yngre hunden, ville rusa efter björnen, berättar Lars Pettersson om det oväntade mötet.
I mitten av förra veckan dök även en björn upp vid Näske Krog, korsade E4 och gick mot Skulesjöns vatten.

BESTÅNDET ÖKAR
Det är inte omöjligt att det är samma björn som iakttagits på Kläppa och Strängön, eftersom björnarna vanligtvis inte kommer så nära bebyggelse och så långt ut mot kusten.
Enligt forskningsstatistiken finns det ungefär 1 500 björnar i Sveriges skogar, men Göte Grubb tror egentligen att det är betydligt fler.
Det är det ökade björnbeståndet i inlandet som gör att de har tryckts mer och mer utåt kusten, säger Göte Grubb.
Dessutom finns det människor som lägger ut mat till björnarna i närheten av bebyggelse, något som gör att björnarna associerar människor med mat. De blir avfallsätare och letar mat i soptunnor.
I vanliga fall är björnen betydligt räddare för folk än tvärtom. Men ju mer van den blir vid att se människor, desto mindre respekt får den för bebyggelse och människor, säger Göte Grubb. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons