Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnas hallbygge kanske inte blir av

/
  • Björnas ordförande Ulf Lindgren har stort hopp om att föreningen ska få bygga en allaktivitetshall – trots att bygglovet överklagats.

Björna IF:s planer att bygga en allaktivitetshall är i farozonen.
Bygglovet är överklagat – från tre håll.
– Så här ser den demokratiska processen ut, säger Björnas ordförande Ulf Lindgren.

Annons

Det är fyra privatpersoner – i tre hushåll – som överklagat Örnsköldsviks kommuns bygglov. De vänder sig nu till Länsstyrelsen i förhoppning om att hallen ska byggas på en mer lämplig plats i Björna än i närheten av badhuset och skolan.

"Vem vill bo bakom en betongvägg?" frågar sig de som överklagar bygglovet.

Mycket mer vill inte någon av de klagande säga.

– Nej, det här har jag inga kommentarer till, säger en.

– Du får prata med någon annan.

Den andra tycker inte att det finns särskilt mycket att orda om i det läge processen just nu befinner sig.

– Vi får låta det här ha sin gång, men det är klart att vi är optimister. De som vill bygga har haft sin chans men inte ens varit i kontakt med oss.

Den tredje aktören på den sida som motsätter sig kommunens bygglov säger att det är frågan om utsikt som störs.

– Visst, de har ritat om och sänkt byggnaden ordentligt, men det är fortfarande så att vi skulle tappa utsikt om det byggs. Vi skulle få se ett betongblock utanför fönstret.

– Vi har mer eller mindre bara fått veta att så här ska det se ut. Nu vet jag inte vad som kommer att hända, men det finns bättre platser att bygga på i Björna.

Ett påstående som intresserar klubbens ordförande Ulf Lindgren.

– Jag undrar var den platsen är. Byggs det vid fotbollsplanen så finns det boende där som kommer att tycka att det stör.

Ulf Lindgren säger att han inte blev chockad av att bygglovet har blivit överklagat.

– Nej, det har ju varit mycket snack. Och trots att vi sänkt höjden på byggnaden med två och en halv meter så finns det de som inte är nöjda. Det är bara att acceptera. Nu får vi invänta vad Länsstyrelsen säger.

Kan ni sänka bygget ytterligare?

– Nej, nu kan vi inte göra mer åt höjden. Om det här inte fungerar så tvingas vi bygga på en helt annan plats, men då försvinner synnergieffekterna.

Ulf Lindgren fortsätter:

– Samordningen med skolan är grundbulten i det här tänket. Om vi inte har skolan som hyresgäst på dagarna så kommer vi till ett helt annat ekonomiskt läge. Jag gissar att vi då får en hyresbild som inte många skulle tycka om.

– Om vi skulle bygga vid fotbollsplanen så hamnar vi i ett resonemang om barnens säkerhet när de ska te sig mellan skolan och hallen.

Är det risk att bygget inte kommer i gång?

– Det finns en risk. Å andra sidan är det ingen rättighet att ha en viss utsikt. Om hallen byggs innebär det att skolbyggnader kan tas bort, och att det skapas utrymme på skolgården.

– Jag tycker inte att grannar behöver orda så mycket om utemiljön för skolbarnen, om inte bildningsförvaltningen ser några problem med hallbygget.

När hoppas ni kunna börja bygga?

– Som vi sagt; strax efter att sommarlovet har börjat.

Mer läsning

Annons