Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkhem 10 miljoner dyrare än beräknat

ÖRNSKÖLDSVIK. Det räcker inte med 40 miljoner kronor som budgeterats för nya Björkhem i Gideå.
På onsdag i nästa vecka får socialnämnden papper på bordet som visar att kostnaden kommer att bli drygt 50 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Annons

Det är precis vad vi sagt hela tiden, säger ingenjör Kent Sellgren, tekniska kontoret. Vi har de senaste två åren påpekat att byggkostnaderna skjuter i höjden och att det inte räcker med de 40 miljoner kronor som politikerna varit villiga att anvisa.
Det går inte att trolla. Det finns bestämmelser om hur stora rum, toaletter och korridorer ska vara. Att bygga för litet och tvingas till ombyggnad som på Wemerkliniken är ännu sämre ekonomi

TIO PER AVDELNING BÄST
TM-konsult, Lycksele, har ritat ett förslag till en nybyggnad i tre våningar i Gideå. På varje våning blir det fem lägenheter på var sin sida om hiss och trapphus och gemensamhetsutrymmen i mitten. Dessutom kommer huset att förses med källare.
Kommunens egen äldreboendeutredning har kommit fram till att tio åldringar på varje avdelning är det mest effektiva ur personalsynpunkt. Fyra avdelningar med åtta patienter i varje ger 32 platser men det är inte lika effektivt ur personalsynpunkt.
Socialnämndens ställs nu inför delikata problem på onsdag i nästa vecka. Det ena är att begära att investeringsutrymmet för Björkhem utökas med ytterligare tio miljoner kronor.

MENINGSLÖST BYGGA BILLIGARE
Det andra alternativet är att begära att tekniska kontoret lägger ett nytt förslag till en byggnad med 30 platser inom ramen för 40 miljoner kronor. Tekniska kontoret har dock bland annat till ÖA under det senaste året sagt att det är meningslöst att komma med en sådan begäran.
Den andra delikata frågan är hur nuvarande Björkhem skall hanteras. Det har under de senaste åren förts en diskussion om att bygga om delar av byggnaden till ett hem för korttidsvård. Kostnaden för en sådan ombyggnad av den låga delen av Björkhem beräknas dock till 10,3 miljoner kronor i dagens penningvärde för ett nytillskott på 16 platser.
Fördelen med detta är att viss samnyttjande av personal med Björkhem kan ske. Nackdelarna är den höga kostnaden för ombyggnaden. Vidare gör socialförvaltningen den bedömningen att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor och vårdare och även de läkarresurser som behövs för ett korttidsboende.
Ett tydligt tjänstemannaförslag finns om att nuvarande Björkhem bör rivas i sin helhet och att planerna på ett korttidsboende i Gideå slopas.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons