Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigaste husen finns i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK. Ska du köpa en svensk villa så är det billigast att göra det i Örnsköldsvik.
Föreningssparbankens boindex för fjärde kvartalet 2001 visar att du i Örnsköldsvik har mest kvar av lönen efter att bolånekostnaderna är betalda
Hyfsad löneutveckling och låga villapriser anges som orsak till förstaplatsen.

Annons

Medelpriset för en villa i Örnsköldsvik var i slutet av år 2001
462 750 kronor. Inte mycket pengar om man betänker att man får betala runt två miljoner för en villa i Stockholmsregionen.
Boindexet grundar sig på hur stor procent av hushållens inkomst som går till bolånekostnader. Hela Sverige fick en förbättring under senare delen av 2001 men Örnsköldsvik visade upp den klart lägsta summan av inkomsten som gick till bolån: 6,2 procent.

LÄGRE RÄNTA I TERRORNS SPÅR
Trots att befolkningen i Sundsvall och Umeå i medeltal tjänar drygt 40 000 kronor mer om året, gör de högre huspriserna att villaägarna i Örnsköldsvik relativt sett har mer kvar i plånboken efter att bolånen är betalda.
Utvecklingen mot billigare boende gäller inte bara i Örnsköldsvik, utan nästan hela landet har fått det bättre. Cecilia Hermansson som är ansvarig för Föreningssparbankens boindex anser att den 11 september spelat in i de generella sänkningen av bolånekostnaderna.
11 serptember
Konjunktursvackan som kom efter attentaten mot World Trade Center och Pentagon fick räntorna att falla och bolånen blev därmed billigare. Konjunktursvackan förklarar även varför medelpriset på villor sjunkit i hela landet under senare delen av 2001 jämfört med början av året.
Föreningssparbankens undersökning grundar sig på att om ett hushåll betalar mer än 15 procent av sina inkomster i bolånekostnader så har inte hushållet råd med sitt boende.

UNDERKÄNT
Anmärkningsvärt är att befolkningen i två av Sveriges tre storstadsregioner då får underkänt.
I den tredje storstadsregionen, Malmö, betalar medelvillaägaren precis 15 procent, men i både Göteborg och Stockholm ligger kostnaderna över vad föreningssparbanken anser som ekonomiskt försvarbart. I hela Sverige sammantaget låg kostnaderna för bolån på 10,2 procent av medelinkomsten som var 436 500 kronor. GÖSTA WESTLING

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons