Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilimportör i Ö-vikdömd till fängelse

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 39-åring som för ett par veckor sedan stod inför rätta åtalad för bokföringsbrott dömdes i går till sex månaders fängelse.
Tingsrätten finner det osannolikt att han inte skulle ha haft någon ekonomisk vinning av de bilimporter han var inblandad i.

Annons

Mannen som under åren 1997 och 1998 importerade bilar från Tyskland har nekat till att han skulle ha tjänat pengar på affärerna. Eftersom bilarna importerades till vänner och bekanta skulle 39-åringen ha nöjt sig med 10 000 kronor i ersättning för de utlägg han hade i samband med hämtning av bilarna i Tyskland.

OMSATTE 7,3 MILJONER
Totalt misstänktes 39-åringen ha omsatt 7,3 miljoner på sina bilaffärer som gjordes möjliga eftersom han hade kontakter i Tyskland.
Vid förhandlingarna i tingsrätten berättade ett vittne att han anlitat mannen för att importera sammanlagt 29 bilar. 39-åringen kunde i de flesta fall skaffa fram just de bilar som kunderna efterfrågade.
Insättningskvitton som fanns i vittnets bokföring styrkte affärerna.
Det var också genom dessa uppgifter som skattemyndigheterna vid en revision upptäckte 39-åringens inblandning.
Någon bokföring hade han själv inte och därför fanns heller ingen momsredovisning vilket gjorde att mannen åtalades för bokföringsbrott.

6 MÅNADER MINIMISTRAFF
Tingsrätten finner att 39-åringen haft en klart mer självständig ställning vid affärerna än han själv velat göra gällande. Man konstaterar också att det är ytterst osannolikt att han inte haft någon ekonomisk vinning av det arbete han lagt ned.
Rätten pekar också på att han vid polisförhör sagt att han tjänat 2 000 till 5 000 kronor per bilimport vilket visar att han haft ett vinstsyfte..
39-åringen döms nu till 6 månaders fängelse för bokföringsbrott, vilket är minimistraffet för den här typen av brott.
Han ska dessutom betala tillbaka 1 900 kronor för advokatarvodet till staten.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons