Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhandlare åtalas

örnsköldsvik. I tisdags dömdes en 39-årig bilimportör till sex månaders fängelse för bokföringsbrott. Och han är inte ensam om att ha blivit granskad av skattemyndigheterna.
Av 19 bilimportörer i länet som myndigheten kontrollerat riskerar 14 att åtalas.
– Åtal har redan väckts mot ett antal som kommer från
Ö-viksområdet, säger Göte Stenlund vid skattemyndig-
heten i Sundsvall.

Annons

I snitt har fem skatterevisorer i Sundsvall arbetat de senaste åren med att kontrollera bilimportörerna. Och kontrollen kommer att fortsätta, åtminstone under nästa år.
Vi har inte hunnit med alla än. Hitills har vi kollat 35. Och det kommer att bli fler som ska granskas, säger Göte Stenlund som håller i den pågående revisionen hos skattemyndigheten.
Var och när nästa tillslag ska göras vill han förstås inte uttala sig om. Men sannolikt kan det bli hos någon i Örnsköldsvik.
De revisioner som lämnats över till åklagare kommer i första hand från Sundsvall, Örnsköldsvik och Kramfors.
Så här långt har åtminstone fyra av fem granskade personer från Örnsköldsvik också åtalats för brott i samband med bilimporter.

FÖRST I Ö-VIK
Den första revisionen i skattemyndighetens drive gjordes förövrigt hos en Ö-viksföretagare 1998. En kontroll som lett till åtal för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott som vid fällande dom kan leda till ett kännbart fängelsestraff. Affärerna handlar om miljonbelopp.
Samma åtalspunkter gäller för en annan Ö-viksbo som misstänks ha lämnat oriktiga uppgifter i sin självdeklaration.
Vissa kör helt svart. De köper bilar av någon som säljer svart antingen i Sverige eller Tyskland och struntar helt i att deklarera sina affärer. Då används ofta bulvaner, säger Göte Stenlund. Och uppdagas detta blir momssatsen en helt annan än i vanliga fall.
Då blir det inte bara moms på vinsten utan på hela försäljningssumman.
I skattemyndighetens nät finns det även till synes seriösa bilhandlare som fastnar. De kan till och med vara med i Motorbranschens riksförbund.
Beteendet är i stort sett detsamma hos de flesta av de personer som nu kan bli föremål för åtal.

INTE ALLTID MEDVETET
Det handlar då oftast om brister i bokföringen eller utebliven momsredovisning. Brister som enligt bokföringslagen inte får förekomma.
Alla gör sig inte medvetet skyldiga till brott. I många fall har man helt enkelt fått för dålig hjälp av sina revisorer eller rådgivare.
Finns det misstanke om brott har skattemyndigheten också möjlighet att komma in bakom kulisserna och ta reda på uppgifter som inte revisorerna har tillgång till.

ÄVEN I KRAMFORS
Även i Kramfors har skattemyndigheten slagit till mot bilimportörer. Fem av dessa har gjort affärer som myndigheten ogillar.
Liknande revisioner har gjorts i hela landet.
Och resultaten är i allt för många fall negativa, med bristande bokföring och utebliven momsredovisning.
Nu kommer vi också att göra en större insats i Östersund för att hitta fler skattefifflare. Tyvärr är det så att den här typen av bilaffärer görs överallt.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons