Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinmack hotad – klarar inte kraven

/
  • Efter brandförsvarets besiktning behövs omfattande åtgärder på Preems bensinmack.

Preemstation tvingas till stora åtgärder.

Annons

Grindnäsets bensinmack har bekymmer. Brandförsvaret har efter en besiktning underkänt Preemstationen på flera miljöpunkter.

– Det är ett klart och tydligt regelverk. Just nu uppfylls inte de kraven, säger Mats Renning, räddningschef i Örnsköldsviks kommun.

I oktober förra året besiktigade brandförsvaret Grindnäsets bensinmack. Resultatet från brandingenjörernas inspektion har nu kommit och stationen behöver göra stora förändringar innan den 1 november.

– Det är omfattande arbete som måste göras. Och det är upp till Preem att driva frågan, säger Mats Renning.

Föreläggandet har tagits emot av företaget och det är sju punkter som måste åtgärdas, bland annat spillhantering och avstånd mellan anläggning för brandfarliga vätskor och skyddsobjekt.

– Vi har tittat på beslutet och den första bedömningen är att det är högre krav i Västernorrland än i övriga landet, säger Preems presstalesman Tomas Ögren och fortsätter:

– Nu ska vi sätta oss ner och göra ett "business case" där vi väger in olika parametrar för att se om stationen är lönsam att ha i drift.

Om Preem bestämmer sig för avpollettera verksamheten skulle det slå hårt mot Roger Hallin som sköter den dagliga tillsynen på macken. Han har dessutom en butik och bilverkstad i anslutning till stationen.

– För mig skulle det vara ödesdigert om det går så långt att de stänger pumparna. Många av våra kunder är de som stannar till för att tanka, säger han.

Hallin tycker precis som Tomas Ögren att miljökraven verkar hårda. Skulle macken försvinna finns det enligt honom andra miljöhot.

– Bor man här innebär det att man måste åka fyra mil fram och tillbaka till Bjästa för att tanka. Det kan omöjligt vara bra för naturen.

Preem har fortfarande tre veckor på sig att överklaga föreläggandet hos länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Mer läsning

Annons