Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt har maximal koll på cirkuslivet

Det kan se ut som rena cirkusen.
Men skenet bedrar.
Så länge Bengt Källquist styr Cirkus Maximum kan du lita på att han har koll på läget.

Annons

– Här gäller mitt ord, säger han och lutar sig tryggt tillbaka i sin gigantiska husvagn.

Bengt Källquist fortsätter, lika lugnt:

– Jag kan gå fram till någon och berätta för vederbörande att jag gillar inte det du gör nu – och ändrar du dig inte så åker du hem i morgon. Inga problem för mig att ta det snacket, men man får ju inte vara en gris för det.

Annars är det mycket man får vara om man ingår i Cirkus Maximums stora sällskap. Där finns allt från stora elefanter till betydligt mindre djur – och framförallt ett gäng nationaliteter; både bland artisterna och i den personal som jobbar med det som görs utanför manegen.

I cirkusvärlden är hierarkin tydlig, det är den 55-årige direktören snabb att skriva under på. Han säger själv att de anställda har respekt för varandra, och att det inte betyder att alla i cirkusen behöver umgås.

– Det där kommer ganska naturligt. Det funkar inget bra att jag ska snacka med en ryss som inte kan någon engelska, utan i stort sett bara vet mitt namn. Jag har mina närmaste, och i övrigt är det inte många som kommer in här.

Men allehanda.se bjöd Bengt Källquist gärna in till sin jättevagn som han beställt från Tyskland. I den bor han uppemot sex månader per år. Då är det inte så konstigt att han sett till att ha det mesta i den.

Direkt till vänster har han ett kontor och en gästtoalett. Det moderna köket är kombinerat med vardagsrum, där soffa och en stor tv givetvis har centrala placeringar. Lite längre in i vagnen finns en stor toalett med dusch och tvättmaskin – och längst inne i vagnen har Bengt sitt sovrum; med golvvärme, air condition och centraldammsugare.

– Det känns inte som att kliva in i en vagn, utan snarare i en våning, säger cirkusdirektören.

Årets föreställning är döpt till Celebration. Det som firas är att det var 30 år sedan Bengt Källquist var med och startade Cirkus Minimum, som några år senare bytte efternamn till Maximum. Till Örnsköldsvik har han rest sedan 1993.

– Visst minns jag första resan hit. Det var samma dag som min far dog. Jag minns också att jag var hos en bonde i Sidensjö och lastade hö.

Vad är speciellt med cirkuspubliken i Örnsköldsvik?

– Vi har ofta stor publik här. I många år var vi i Lungviksparken, men där ville kommunen inte att vi skulle vara längre. Ganska bra, för det var trångt. Här ute är det gott om plats.

Med publiktillströmningen är det inte så lätt att veta. Nästan varje år, bara några dagar innan Maximum kommer till Örnsköldsvik, brukar konkurrenten Brazil Jack ha vägarna förbi. Så även i år.

– Det känns onödigt att vi ska ligga så nära varandra, men jag når inte fram när jag försöker prata med dem. Vi vet våra kvaliteter och kan bara hoppas att publiken tycker att Maximum är nummer ett.

Maximum ger cirka 180 föreställningar per år. Ungefär en månad spenderas i Norrland, där avstånden mellan spelningarna får företaget att handla stora mängder diesel för att driva mer än 40 törstiga fordon.

– Ett tag kände vi att det inte bar sig att resa ända upp till Kiruna, men nu gör vi det igen. Vi går runt med verksamheten; annars hade vi självklart lagt av.

Hur ska en bra föreställning byggas?

– Den ska vara två timmar och tio minuter lång inklusive paus, som ska komma efter ungefär en timme. En bra show ska ha några nummer anpassade för barn, ett estetiskt nummer som tilltalar dem som brukar gå på teater eller opera, tre eller fyra djurnummer och några korta eneregirika nummer med clowner.

Hur länge tänker du hålla på?

– Så länge jag har drivet och får vara frisk. Turnéledaren Helena Schicht och djuransvarige Anton Frank står mig närmast, men jag ser inte att någon av dem kan ta över hela cirkusen. När jag ger upp kommer den nog att läggas ned.

Annons