Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravning dubbelt så dyrt i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK. En begravning i kyrkan ska inte kosta mer än drygt 6 000 kronor för en icke-medlem. Det har Svenska kyrkans församlingsförbund fastslagit i en rekommendation.
Men i Örnsköldsviks kontrakt är rekommendationen dubbelt så hög, 12 500 kronor.

Annons

Församlingsförbundets rekommendation syftar till att minska avgiftsvariationerna mellan Svenska kyrkans församlingar. En avgift som varierar mellan 2 000 och 18 000 kronor.

REKOMMENDATION
Summan, 6 390 kronor, utgår från vad församlingar sinsemellan fakturerar varandra om en församlingsbo vill bli begraven i en annan församling än sin egen, till exempel i sin barndoms församling. En clearingavgift som från och med 1 januari 2002 är 2 130 kronor. Församlingsförbundets fullmäktige beslutade att den summan skulle multipliceras med tre för att fastställa en rimlig avgiftsrekommendation för begravningar av icke-medlemmar i Svenska kyrkan, acceptabel för de flesta privatpersoners ekonomi.
Örnsköldsviks församlingars samrådsorgan, Örnsköldsviks kontraktsråd, resonerade annorlunda, när rådet i oktober fastställde sin rekommendation.
Vi väckte den här frågan tidigt och hade också tagit reda på att avgiften kunde variera mellan 6 000 och 18 000 kronor, vilket gjorde att vi kom fram till vad vi tycker är en rimlig nivå, säger kontraktsprost Åke Norén.

BEKLAGAR BESLUTET
Församlingsförbundets avgift baserar sig på schablonkostnader för präst, musiker, kyrka och vaktmästare. Står de efterlevande till exempel för musik, bör den schablonkostnaden dras av, enligt församlingsförbundets rekommendationer.
Vi måste ju också räkna in kostnaden för de besök präster gör hos anhöriga inför begravningen och kostnaden för minnesstunden. Om flera uppgifter ingår i våra beräkningar är det naturligt om våra summor blir högre, säger Åke Norén.
Karin de Fine Licht, Församlingsförbundet, beklagar dock att Örnsköldsviks kontraktråds rekommenderar en avgift på 12 500 kronor.
Det är lite synd att de har gått ut och gjort det. Ett motiv till det här beslutet är att skillnaderna inte ska bli för stora mellan församlingarna. Men vad vi än väljer kommer det alltid att finnas de som säger att det är alldeles för mycket, medan andra tycker att det är alldeles för litet.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons