Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnslavars hjälte hyllas av skolbarn

/
  • Alicia Söderlind och Lykke Logg höll i barnens presskonferens i går på Arkenbiblioteket när årets internationella barnhjälte avslöjades.

I går tillkännagavs att James Koffi Annan i Ghana blir årets barnrättshjälte och får The world's children's prize.

Annons

Organisationen The world's children's prize – Världens barns pris – håller i ett globalt utbildningsprogram för barn om barns rättigheter.

– Alla länder utom Somalia och USA har godkänt FN:s barnrättskonvention, säger Lykke Logg, som går i 9A på Höglandskolan.

– Vi har lärt oss om barnens rättigheter. Så har vi läst om de olika kandidaterna till årets pris, säger Alicia Söderlind, som går i 9B på Höglandskolan.

I går vid lunchtid avslöjade de vem av tre kandidater som fått flest röster av över två miljoner barn i en världsomfattande omröstning i våras. Först spelade Evelina Åström gitarr och sjöng "Collide" mycket stämningsfullt. Sedan fick publiken ta del av statistik.

– 40 miljoner barn i världen blir misshandlade så de behöver läkarvård. Bara fyra av hundra barn är helt skyddade mot våld enligt lagen, säger Alicia Söderlind.

– 13 000 fall av barnmisshandel anmäldes i Sverige 2012. Av dessa fall var 2 316 barn mellan noll och sex år, säger Lykke Logg.

Kandidaterna presenterades med hjälp av videofilm.

Årets barnrättshjälte blev James Koffi Annan, en bankdirektör i Ghana som mellan sex och tretton års ålder hölls som slav i en fiskeby vid Voltasjön. Sedan tio år arbetar han med att befria barn som blir sålda som slavar och ger dem skolgång och möjlighet till en bättre framtid.

Lykke Logg och Alicia Söderlind åker till Mariefred på torsdag för att delta vid prisceremonin på Gripsholms slott tillsammans med sin lärare Cahtrin Sundberg.

– Det känns spännande och lite pirrigt, säger Lykke Logg.

– Det ska bli kul att få se alla man har läst om, säger Alicia Söderlind.

Prinsessan Victoria kommer att dela ut priset till James Koffi Annan och till hederspristagarna Sompop Jantraka, som arbetar med att befria barn från barnsexhandel i Thailand, och Kimmie Weeks från Liberia och USA som bland annat arbetar med rehabilitering av barnsoldater. Alla tre delar på en prissumma av 100 000 dollar, cirka 647 000 kronor.

Mer läsning

Annons