Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnklinikens chef bekräftar krisläget: "Vi står med skit en bra bit upp på stövelskaften"

Läkarna på barnkliniken i Örnsköldsvik slår larm. Barn kommer att mista livet om inte personalsituationen förbättras. Och länsklinikchefen – håller med.

Annons

TV-klippet: Läkarna slår larm – hör dem berätta om den akuta läkarbristen.

Läs också: Akut läkarbrist på barnkliniken – flera har sagt upp sig: "Någon kommer att dö"

– Ja, jag kan inte annat än bekräfta den situationen som läkarna beskriver, säger Rein Florell, länsklinikchef och verksamhetschef för barnmedicin på landstinget i Västernorrland.

Det är överläkarna på barn, Lena Nilsson och Christina Ziegl och ST-läkaren Lena Mjörndal, som tar bladet från munnen och uttrycker oro för vården av barn i Örnsköldsvik.

Nilsson, Ziegl och Mjörndal har bara under våren förlorat flera arbetskamrater som av olika skäl valt att lämna kliniken. Och inga ersättare har ännu kunnat anställas.

Därav den kraftiga underbemanningen som i siffror säger att 3,8 tjänster av totalt 8 är tillsatta.

De tre läkarna går till och med så långt att de påstår att något barn kommer att dö på grund av bristfällig vård – om inte situationen förbättras.

Rein Florell, överläkare på barnkliniken.

– I grunden håller jag med det som läkarna i Örnsköldsvik säger, även om jag som ansvarig för länet hade uttryckt mig lite annorlunda. Alla har rätt till bra vård, och som läget är nu är det väldigt svårt att uppfylla, säger Rein Florell.

Vad beror oron på?

– Flera saker. Bland annat att det inte kommer besked och tydligheter från politiken. De velar mest hit och dit.

Vad borde ha gjorts?

– Det är tråkigt att de inte hade en klar linje från början. De skulle ha varit tydliga med hur utredningen skulle gå till redan från start. I det ingår att bjuda in bland andra verksamhetscheferna i processen.

Läs också: BB i Sollefteå och Örnsköldsvik fortsatt hotade trots protester – landstinget utreder nedläggningar

– Det blir ju bara konstigt när det läggs fram förslag som vi inte varit med om att forma. Det leder till dåligt underbyggda förslag, helt enkelt.

Hur beskriver du läget nu?

– Vi står med skit en bra bit upp på stövelskaften. Så blir det med bara uppskjutna beslut. Och så blir det när man inte litar till verksamheternas och chefernas förmåga.

– Det som är sagt är att vi ska titta på konsekvenserna av att stänga BB i Sollefteå och/eller Örnsköldsvik. Vad för det med sig? Vad får stängning av BB för följder när det gäller spetskompetens på kliniker?

Utveckla.

– Kom ihåg att mer än 80 procent av vården som ges på barnkliniken inte går till barn som är nyfödda.

Hur orolig är du över bemanningsproblemen på barn?

– Orolig. Det är sällan den här typen av problem beror på en enda sak, men läget är ansträngt.

Vad skickar läkarnas oro för signaler, tycker du?

– Den oro som kommer stillas inte förrän det ges klara besked. Nu tittas det först på BB. Klinikerna är inte fredade, men jag kan inte säga vilken väg utredningen ska ta.

Mer läsning