Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen som får Elvy att jubla

ÖRNSKÖLDSVIK. Befolkningsminskningen i Örnsköldsvik ser ut att bli 350 personer i år enligt SCB:s preliminära statistik.
Det är den lägsta siffran sedan 1994 och 110 färre i folkminskning än vad kommunen räknat med i sin prognos.

Annons


Det är fortfarande en folkminskning men glädjande att takten ser ut att avta, säger kommunalrådet Elvy Söderström. Rent kommunalekonomiskt var siffran den 1 november av stor betydelse eftersom den avgör statsbidrag och skatteutjämning. Den siffran var så bra att det ger 5,5 miljoner kronor mer än budgeterat till kommunens kassa under 2002.
Glädjande är också att vi fått 523 födda i kommunen i år. Det är 46 fler än året innan och det betyder två hela skolklasser. 523 födda är dessutom näst högsta födelsetalet sedan 1996. Det året föddes 529 barn.
Elvy Söderström finner också stor glädje i att inflyttningen uppgår till 1 300 personer per år. Det innebär att mellan tre och fyra personer flyttar till Örnsköldsvik varje dag året runt. Utflyttningen är visserligen ännu större men Elvy är optimist och gläds över alla som kommer till kommunen.

KÄNNS BÄTTRE
Det känns som att vi får allt mer positiva tongångar i kommunen. Vi har lågt räknat fått en nettoökning med 400 nya arbetstillfällen under året och en kraftigt minskad arbetslöshet trots många varsel. I siffran 400 nya jobb har inte Botniabanans anställningar räknats in. De ligger helt utanför den sysselsättningsökning som Vision 2008 räknar med. SAS har fördubblat antalet anställda under ett par års tid, Hägglunds Vehicle ökar och Fagerhult nyanställer tack vare en betydande Ikea-order. Listan kan göras lång inom tillverkningsindustrin.
Även de tjänsteproducerande företagen ökar antalet anställda och Manpower är på väg att starta sin nyetablering i kommunen. Både Mitthögskolan och Umeå universitet satsar dessutom i Örnsköldsvik. Så visst finns det en hel del att glädjas över. Men det tar tid att vända utvecklingen. Tålamod är en god egenskap.

ÅDALEN DRABBAS
Västernorrlands län är även i år det län som minskar mest i folkmängd. I år ser minskningen ut att bli strax under 2 000 personer.
Procentuellt sett hör kommunerna i Ådalen till de hårdast drabbade i landet. Kramfors minskar till exempel med 445 personer på en folkmängd som är mindre än hälften av Örnsköldsviks.
I Västerbotten minskade Skellefteå med 400 personer, Umeå ökade med 421, Bjurholm minskade med 56 och fortsätter att vara Sveriges minsta kommun med 2 639 invånare.
Nordmalings kommun går mot strömmen i år och ser ut att få en folkökning med fem personer. Samtliga kommuner i Västerbotten minskar i folkmängd utom Umeå och Nordmaling.
Jämtland minskar med drygt 1 000 personer. Enda kommun som inte minskar är Östersund. Ökningen stannar vid måttliga 38 personer.

FAKTA BEFOLKNINGSSTATISTIKEN
Statistiken för Örnsköldsvik visar 523 födda och 691 döda
vilket ger ett negativt födelsenetto på 168 personer.
Antalet inflyttade från andra kommuner i landet uppgick till 1 133 och antalet utflyttade till 1 377 vilket ger ett negativt
netto på 244 personer.
Antalet inflyttade från utlandet uppgick till 153 och antalet som emigrerade till 99 vilket ger ett positivt netto på 54 personer.
Enligt SCB kommer det att dröja till mitten av februari innan siffror på församlingsnivå föreligger.


SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons