Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen läser i Moliden

/
  • Klass 4-6 på Molidenskolan har under veckan läst Örnsköldsviks Allehanda varje dag och sedan diskuterat innehållet med varandra.

"Det är roligt att läsa lokala nyheter" tycker 4-6:an vid Molidenskolan som i veckan är den av de klasser som fått Örnsköldsviks Allehanda gratis under tidningsveckan.

Annons

För att få veta vad mellanstadieklassen i Moliden tycker om att läsa morgontidningen så begav vi oss ut för att möta eleverna efter att de fått läsa ÖA under fem dagar.

Innan vår intervju startar så har eleverna på eget initiativ förberett en hel del frågor om journalism och att gör tidning.

– Hur långa dagar har ni?

– Är det ett stressigt jobb?

– Hur länge har ni varit journalister?

– Vad är det roligaste ni har skrivit om?

– Vilket ämne ska man satsa mest på om man vill bli journalist?

Eleverna var nyfikna och gick flera varv runt klassen innan vetgirigheten var stillad. Efter deras frågestund var det dags för oss att intervjua barnen om tidningen.

Simon Hallin berättade att de under veckan börjat med att läsa igenom ortstidningen och sedan har de haft ett grupparbete där de fått välja ut en kulturnyhet, en sportnyhet och en valfri nyhet som de sedan fått presentera för hela klassen.

Vilken var veckans mest intressanta nyhet?

– Båtolyckan, för det har hänt lokalt och man vill veta vad som hänt, säger Sanna Söderlund och flera instämmer med henne om att båtolyckan var både otäckt men intressant.

– Jag tycker alltid det är roligt att läsa om Modo, säger Simon Hallin som säger att han är väldigt sportintresserad.

Men inte enbart lokala nyheter var mest intressant.

– Att läsa om 16-åringen Malala som kan vinna fredspriset tyckte jag var intressant, säger Lucas Persson och de flesta håller med.

Är det något ni saknar i tidningen?

– Inte något jag saknar direkt, det är roligt att läsa när det är lokalt, inte det som händer i Stockholm utan här, säger Emil Hallin.

– Fast Stockholm är ju större så det händer mer saker där, menar Simon Hallin.

Vad tycker ni om att läsa i tidningen?

– Recensioner av spel, filmer och böcker är roligt att läsa, säger Lucas Persson.

– Och vem är det som sätter betyg på spelarna när Modo har match, frågar någon.

Vi får då chansen att förklara att det är väldigt mycket som ligger på en sportjournalists ansvar under en Modomatch.

– Jag tycker om att läsa om hästar, det borde vara mer om det, säger Sanna Söderlund.

Aktier och ekonomi var det inte många av barnen som hade fastnat för att läsa, men valutakurserna tyckte Jonas Norberg om.

När det kommer till frågan om att läsa tidningen på nätet så var det delade meningar, någon hävdade bestämt att man ville ha en papperstidning att bläddra i, eller att det kunde vara svårt om man är i sommarstugan utan täckning för internet, och någon annan menade att man genom hemsidan kan få mer än bara artiklarna.

Mer läsning

Annons