Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn i Ö-vik missbrukar knark – greps av polisen

/
  • Ett av många beslag som polisen i Örnsköldsvik har gjort. I det här fallet någon form av spice, som har blandats med tobak.
  • Poliserna Sara Olsson och Maria Näslund oroas för att bruket av narkotika går ned i åldrarna.

En 14-åring som säljer knark och två 15-åriga flickor som missbrukar.

Polisen i Örnsköldsvik oroas för att missbruket kryper ned i åldrarna.

– Det har blivit vanligare med unga missbrukare. Det förekommer knark bland 12-13-åringar, säger Sara Olsson och Maria Näslund.

Annons

Polisen har märkt av en tendens att allt fler unga människor – barn – missbrukar droger av typen cannabis och spice.

Förra veckan förhördes en 14-åring, som misstänks sälja droger för att själv finansiera sitt missbruk. I början på den här veckan avslöjades två 15-åriga flickor, som misstänks använda cannabis. Även en 19-årig pojke förhördes vid det tillfället.

– Det är rätt ofta någon ung människa avslöjas, säger förundersökningsledare Maria Näslund och nämner i nästa andetag att även den här dagen togs en knarkpåverkad 17-åring.

Sara Olsson arbetar i polisens brottsförebyggande grupp och stöter på många missbrukande ungdomar.

– 15 år är inte ungt i sammanhanget, säger hon och berättar om 12-åriga missbrukare.

– Det är självklart inte många det handlar om. Det går lite i vågor, men det är inte heller ovanligt. Som förälder måste man ta de här orosmomenten på allvar, säger hon.

Sara Olsson berättar att om de får in unga missbrukare, som inte oroas när de ska ringa upp föräldrarna, då blir även hon orolig.

– Om ungen är orolig när vi ska ringa föräldrarna, då blir jag trygg.

Poliserna säger att de känner farhågor över många ungas attityder till droger – och de ser också en fara i hur unga hanterar sociala medier – samtidigt som många föräldrar inte på långa vägar hänger med i svängarna.

– Vi upplever en förändring, en slags nonchalans till droger som spice och cannabis. Det är oroväckande, säger Sara Olsson.

Polisens recept är att föräldrar och skolan ska vara observanta om de börjar märka av förändringar hos barnen.

– Föräldrar ska lita på magkänslan. Det handlar om tuff kärlek när man bryr sig, säger Sara Olsson.

– De barn vi har påträffat är oftast inga dumskallar. De har gjort medvetna val när de röker hasch eller spice – och de vet att det inte är tillåtet och att de kan straffas när de fyllt 15 år. Men de förstår inte på vilket sätt narkotikan förstör deras hjärnor och kroppar som är under utveckling, säger Maria Näslund.

– Ur ett folkhälso- och samhällsperspektiv ser vi inte konsekvenserna i dag, men på sikt vet man inte hur det kan bli, säger Maria Näslund och tillägger att även vänner till missbrukande barn brukar höra av sig när de är oroliga för sina kamraters skull.

Mer läsning

Annons