Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hälften av Ö-vikshandlare tar emot euro

Hälften av Örnsköldsviks handlare accepterar euro som betalmedel. Det visar ÖA:s undersökning av 16 slumpvis utvalda butiker, krögare och campingplatser i kommunen.
Men särskilt flitigt använd verkar Europas nya valuta inte vara.

Annons

Tolv av Europas länder använder euro sedan årsskiftet, men Sverige har valt att stå utanför. Trots det har flera av Örnsköldsviks handlare valt att acceptera euro som betalmedel.
Av 16 tillfrågade butiker, krögare och campingar svarade hälften att de tar emot euro.
Växlingskurs räknas in i priset
Men att många vill betala med euro märks inte ute på stan. Få av dem ÖA har talat med har haft kunder som betalat med euro.
Ingen har försökt. Om någon kommer så får vi nog ropa på chefen, säger Lena Larsson på Ekholms herrservice.
På Systembolaget, dit många turister kan tänkas söka sig, tar man emot euro. Men än så länge har bara en kund betalat med valutan.
Som kund tjänar man ju på att växla till svenska kronor eller betala med kort. I kursen vi använder räknas växlingsavgift och valutafall in, säger Jörgen Wågman på Systembolaget.
Petra Granström som äger krogen O´learys försöker förmå kunderna att betala med kort i stället för med euro.
Vi tar emot det, men helst inte. Bankerna tar så höga växlingsavgifter att vi försöker undvika det, säger hon.
Det ser inte Mikael Selin på Statoil som något problem.
En camping tar emot valutan
Nej, man får samla på sig lite pengar innan man växlar in, så man slipper betala 30 kronor om dagen, säger han.
Men inte heller han har märkt av någon ökning av utländska kunder som vill betala med den nya valutan.
Nej, men vi tror att det kommer i augusti när tyskarna får semester. Men en ökning av svenskar som vill betala med euro har vi märkt, säger han.
Posten har beslutat centralt att inte acceptera euro eftersom man slutat växla pengar. Andra handlare som inte accepterar euro, bland annat Turistbyrån, anger helt enkelt krångel som orsak.
Vi hade det i åtanke i våras, men var rädda att det skulle bli struligt. Hittills är det bara ÖA som har velat betala med euro, så vi har inte märkt någon efterfrågan. Men det kommer säkert till nästa sommar, säger Lena Jonsson på Turistbyrån.
Av fyra campingplatser är det bara en som accepterar euro.
Vi gör det inte nu, men har diskuterat igenom det och bestämt oss för att ta emot euro i fortsättningen. Att vi inte har gjort det förr handlar helt enkelt om oföretagsamhet, säger Anne-Marie Lindkvist, chef på Trehörningsjö stugby och camping.
Köpmannaföreningen i Ö-vik har ännu inte diskuterat frågan om euro.
Nej, jag vet faktiskt inte riktigt hur det ligger till. Och jag jobbar ju på färgaffär, så jag berörs inte direkt, säger ordförande Bertil Tegenholm. Sara Grundberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons