Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa för Ö-viks kommun – ansökan om försörjningsstöd måste omprövas

En 20-årig kvinnas ansökan om försörjningsstöd ska nu omprövas. Efter att först ha fått avslag av Örnsköldsviks kommun skickar förvaltningsrätten tillbaka ärendet efter en överklagan.

Annons

Det var i januari i år som humanistiska nämnden i Örnsköldsviks kommun avslog en 20-årig kvinnas ansökan om försörjningsstöd. Hennes ansökan gällde försörjningsstöd för februari månad. Anledningen till avslaget var att kvinnan saknar anknytning och inte har bott i Sverige tillräckligt länge. Ytterligare ett skäl för kommunen att neka henne bistånd var att hon ansågs ha ett långvarit behov av försörjningsstöd.

Den 20-åriga kvinnan överklagade nämndens beslut till förvaltningsrätten i Härnösand. Eftersom att hon inte kan få pengar från CSN på grund av att hon varit i Sverige för kort tid har hon inte kunnat betala sin hyra. Därför hävdar kvinnan sin rätt till försörjningsstöd från kommunen.

Humanistiska nämnden menar i sin tur att kvinnan inte uppfyller kraven för att få försörjningsstöd i Sverige, utan borde kunna få detta i sitt hemland.

Den 29 juni beslutade förvaltningsrätten i Härnösand att skicka tillbaka ärendet till humanistiska nämnden i Örnsköldsvik för omprövning. Förvaltningsrätten menar att nämndens avslag inte har tillräckligt stöd i lagen. Det kommunen grundat sitt avslag på, den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster, ger inget stöd till att neka den 20-åriga kvinnan försörjningsstöd. Varken på grund av att hon har dålig anknytning till Sverige eller verkar ha ett långvarigt biståndsbehov.

Mer läsning

Annons