Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bageriet har utvecklats"

/
  • Att baka en tårta är svårare än att öppna en burk Bullens. Men det går, bagaren Robert Otto visar Glenn Nordlund och Gun-Britt Hägglund hur man gör.

Från kommunanställda till företagare – i ett personalkooperativ.
– Bageri Viktoria har utvecklats, säger Glenn Nordlund (S).

Annons

I går genomfördes företagsbesök. Kommunens ledande politiker och tjänstemän ska få en bild av ortens dynamiska näringsliv.

Naturligtvis fanns företrädare representerade hos de stora företagen, såsom BAE Systems.

Men kommunen uppmärksammade även de mindre arbetsplatserna.

Personalkooperativet Bageri Viktoria fick finbesök av självaste kommunalrådet Glenn Nordlund (S) och näringslivsutvecklare Gun-Britt Hägglund.

– Vi gör det absolut godaste bullarna i hela Örnsköldsvik. Allt vi bakar är gott, säger Robert Otto, en av bageriets profiler.

Kooperativet är ett lysande exempel på att allting inte behöver skötas i kommunal regi. Efter en del turer fram och tillbaka övertogs den tidigare kommunala dagliga verksamheten av kooperativet år 2007.

– Vi ville verkligen stå på egna ben och utveckla verksamheten, säger Mona Lundberg, föreståndare och delägare.

Verksamheten lyder under lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Dagersättningar såväl som försäljning står för intäkterna. Ekonomiskt överskott går tillbaka till verksamheten och enligt tillstånd har verksamheten 14 platser, varav 13 nyttjas i dagsläget.

– Vi tar framför allt emot beställningar. Det kommer mycket från föreningslivet och från kyrkorna, men även kommunen och privatpersoner naturligtvis, säger Mona Lundberg.

Verksamheten har även utökats till att bland annat innefatta lunchservering för andra sociala verksamheterna, citygruppen och konferensfikat. Kommunalrådet är mer än nöjd med de tidigare kommunanställda som nu är företagare i sitt kooperativ.

– Mitt intryck är att verksamheten verkligen har utvecklats under de här åren. Vi är väldigt stolta, säger Glenn Nordlund.

Mer läsning

Annons