Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både positivt och negativt för fornbyn

DOMSJÖ. Två helt skilda världar kan i framtiden komma att ligga sida vid sida. En järnåldersby och ett jättelikt toppmodernt hälsohotell.
– Det är både positivt och negativt, men jag tror vi kommer att hitta ett bra utbyte mellan varandra, säger Agne Säterberg på Gene fornby.

Annons

DOMSJÖ. Två helt skilda världar kan i framtiden komma att ligga sida vid sida. En järnåldersby och ett jättelikt toppmodernt hälsohotell.
Det är både positivt och negativt, men jag tror vi kommer att hitta ett bra utbyte mellan varandra, säger Agne Säterberg på Gene fornby.
Området runt Bäckfjärden är tyst, stillsamt och naturskönt. Fornbyns verksamheter har genom åren lockat dit många människor som velat blicka in i en annan tid och lära sig lite historia.
Våra besökare gillar lugnet här. Men frågan är om det blir särskilt lugnt ifall det byggs ett hotell, säger Agne Säterberg. Det kommer till exempel att bli betydligt mer trafik uppe på vägen.
Risken är att ett flott hotell förstör den speciella atmosfären och miljön som byggts upp kring Gene fornby. Att dagens samhälle helt enkelt hamnar lite för nära inpå.
Jag har hört talas om planer på ett vandringsstråk rätt igenom fornbyn, men det kommer vi aldrig att acceptera. I så fall avgränsar vi vårt område och motionärerna får gå runt, säger Agne Säterberg.

DET HÄR ÄR KANON
Samtidigt som järnåldersbilden möjligtvis rubbas en aning om planerna blir verklighet, bidrar hälsohotellet trots allt med en mängd positiva saker för anläggningen. Viktigast ur ekonomisk synvinkel är en helt ny och större krets besökare som kommer att existera året om, vilket på sikt till och med kan rädda fornbyn som tidigare dragits med ekonomiska problem.
Styrelseordföranden Gustaf Lefvert är eld och lågor över det eventuella hotellbygget.
Jag ser bara fördelar att kunna samarbeta med detta projekt. De är välkomna in i järnåldern, säger han.
Lefvert har svårt att se några nackdelar överhuvudtaget och påpekar också att den målgrupp som företaget Health Care Center vänder sig till även kommer att vara intresserade av fornbyn.
Det kommer att hända mer och vi blir marknadsförda genom dem. Det är klart att det kan vara jobbigt under själva byggtiden, men vi kommer säkert att kunna samverka på ett utmärkt sätt. Det här är kanon, säger Gustaf Lefvert.

NYA SATSNINGAR
Oavsett hur om det blir något hotell eller inte, satsar Gene fornby på att utvecklas ytterligare. Bland annat planeras ett båtbygge som ska pågå under sommaren och ett jordbruksprojekt.
Vi vill driva ett jordbruk i rätt tidsanda, använda gamla redskap och få gården mer levande med djur och annat, säger Agne Säterberg.
Beslut om framtidssatsningarna kommer att fattas under nästa styrelsemöte.
Vi får se om vi känner att vi orkar med det. Det är inte gratis, men ett båt- och jordbruksprojekt kan vara intressant för allmänheten, säger Gustaf Lefvert.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons