Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckling påbörjad i Vallen

Grundsundavallen. Nu finns det inte längre tillräckligt många barn för att driva sexårsverksamheten på Vallenskolan. Efter läsårets slut läggs den ner, och för resten av skolan finns inte heller mycket hopp.
– Vi kan inte driva verksamheten med för få barn, då är det bättre om de går någon annanstans, säger skolans styrelseordförande Tomas Olsson.

Annons

Friskolan i Grundsunda har i flera år haft problem med minskande elevunderlag.
Nu har man nått smärtgränsen, och Vallenskolans styrelse har beslutat att avveckla sexårsverksamheten efter läsårets slut.
Den enda anställda förskolläraren har redan informerats om att hon sägs upp.

TVÅ I KLASSEN
Ulrica Håkansson är platschef på skolan.
Vi var tvungna att säga upp någon. Skolpengen räcker inte till eftersom vi har fått färre elever. Det var bara två som skulle gå i sexårsgruppen nästa år.
Istället för att ha en lärare på två barn valde vi att behålla en lärare i de högre klasserna, som har fler elever.
Vallenskolan, som drivits som ett föräldrakooperativ sedan 1993, har successivt minskat sitt elevantal från dåvarande 56 till dagens 33 elever.

FORTSATT MINSKNING
Bara ett barn går i första klass i år, två går i sexårsgruppen.
Det finns inga tecken på att antalet barn kommer att öka i framtiden. Istället väntas en fortsatt minskning ner till 21 barn hösten 2006, eftersom för få barn föds i skolans upptagningsområde.
Det visar en utredning av framtida elevunderlag som utfördes på kommunstyrelsens uppdrag tidigare i höst.

DETTA LÄSÅR OCH NÄSTA
Men smärtgränsen i Grundsunda är redan nådd, man har i dagsläget det minsta antal barn som krävs för att fortsätta driva skolan. Vid ett styrelsemöte nyligen togs beslut om skolans framtid.
Vi driver skolan det här läsåret och nästa, så långt är det bestämt. Just nu ser framtiden efter det väldigt mörk ut. Men man ska inte ge upp, mycket kan hända på ett och ett halvt år, säger Ulrica Håkansson.
Trots att så få barn kommer till i de lägre klasserna vill Tomas Olsson, ordförande i Vallenskolans styrelse, inte uttala att en nedläggning förestår efter nästa läsår. Styrelsen beslutar om den frågan vid jul nästa år.
Men framtidstron vacklar.
Det ser inte direkt hoppingivande ut.
Läggs skolan ner får barnen åka till Husum.
Det är inget fel på Husumskolan, den är inte heller så stor. Men miljön är bra här uppe: En liten skola med nära till naturen.
Även Ulrica Håkansson ser Vallenskolans fördelar.
Eftersom skolan drivs som ett föräldrakooperativ finns en väldigt stor gemenskap och nära kontakt med föräldrarna.
Både Ulrica Håkansson och Tomas Olsson tycker att en nedläggning är det bästa för eleverna om antalet elever fortsätter att minska.

FÖR BARNENS BÄSTA
Det är bra med små klasser, men att vara ensam i en årskurs är inte roligt för barnet. Det är klart att jag tycker det är jättetråkigt om skolan måste läggas ner. Men skolan ska vara för barnens skull, det är inte bra att ha för få elever, säger Ulrica Håkansson.
Tomas Olsson håller med.
Man kan ju inte driva en verksamhet med för få barn. Det blir ingen meningsfull undervisning.
Då är det bättre om de går någon annanstans. Vi driver ju skolan för barnens bästa. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons